Žiga: Rok 2017 bol menej hektický, ale úspešný

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    “Rok 2017 bol trošku menej hektický z hľadiska nášho pôsobenia, nemyslím len rezortu hospodárstva, ale aj vlády, v európskych štruktúrach, pretože druhý polrok 2016 sa niesol v znamení nášho predsedníctva v Rade EÚ. Tento náš fokus sa v roku 2017 zmenil, v zásade sa riešili veci, ktoré sa týkali domáceho trhu a domácej politiky,” priblížil.

    “My sme v rámci ministerstva hospodárstva mali celkom úspešný rok, a to aj z hľadiska investícií, aj z hľadiska energetiky, aj z hľadiska podpory zahraničného obchodu. Na začiatku roka 2017 sme možno čelili problému, ktorý sa týkal neodôvodneného zvýšenia cien energií,” zhodnotil. 

    Tento problém bol podľa Žigu vyriešený jednak aj personálnymi zmenami na poste predsedu (regulačného) úradu. “Samozrejme, potom sme následne kvôli tomu menili aj legislatívu, trochu sme zmenili štruktúru riadenia regulácie na Slovensku. Nový zákon o regulácii (v sieťových odvetviach) oddelil funkciu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Rady ÚRSO,” bilancoval. Do času zmien v zákone podľa jeho slov v zásade predsedal úradu a rade jeden človek.

    Zmenou zákona sa podľa neho dospelo k tomu, že kompetencia vymenovať predsedu ÚRSO išla na vládu a predsedu regulačnej rady ÚRSO menuje prezident SR. Dôvodom bolo podľa neho to, aby sa neopakovala tzv. ističová kauza. “Treba povedať, že keď ceny elektriny stúpajú a klesajú, tak to má byť odrazom vývoja na trhu. Nie toho, že si to niekto administratívne vymyslí a na základe toho rozhodne. Dali sme zároveň kompetenciu MH SR a Ministerstvu životného prostredia SR, aby vedeli vstupovať do pripomienkového konania, prípadne upozorniť nezávislý regulačný úrad, že rozhodnutia, ktoré sa chystá urobiť, nie sú zobrazením reality na trhu,” podčiarkol.

    “Rok 2017, čo sa týka investícií, bol jedným z tých lepších rokov. Zaznamenali sme príchod 33 nových investícií v objeme 492 miliónov eur. Celkom by sa (pomocou nich) malo vytvoriť asi 9000 pracovných miest,” spresnil. 

    “Ak to porovnám s predchádzajúcimi rokmi, počet projektov bol v roku 2017 väčší, pretože napríklad predvlani sme mali 29 projektov, v roku 2015 to bolo 23 projektov. Z hľadiska objemu investícií bol vlaňajšok priemerný, pretože v rokoch 2012, 2013 sme mali podobné čísla ako vlani. V roku 2014 sme mali menší objem investícií, asi 170 miliónov eur. Nárast sa zaznamenal v roku 2015, keď prišiel Jaguar, ktorý samotný predstavoval 1,4 miliardy eur. Takže z hľadiska objemu investícií predstavoval vlaňajšok priemer, z hľadiska vytvorených nových pracovných miest ide za posledných päť rokov o najlepšie číslo,” dodal Žiga.

    - Reklama -