Židovský štát spolupracuje s teroristami, tvrdí to vysokopostavený diplomat pri OSN

    0
    Izraelský tank na okupovaných Golanských výšinách (Autor: SITA)
    Zástupca Sýrie pri OSN Bašár Džafárí obvinil židovský štát zo spolupráce s militantmi len jediný deň po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že „Izrael sa nikdy nevzdá Golanských výšin“. Kamenná náhorná planina na hraniciach medzi Izraelom a Sýriou je dekády predmetom opakovaného, stupňovaného napätia, z ktorého sa Izrael a Sýria navzájom obviňujú. 

    Teroristi na Golanských výšinách 

    Oblasť s rozlohou 1200 kilometrov štvorcových nie je predmetom sporov len tak náhodou. V regióne býva síce iba 50-tisíc ľudí, ale pod povrchom sa tam ukrývajú bohaté ložiská ropy. Podľa viacerých inštitúcií a štátov, predovšetkým Sýrie, je výstavba židovských osád na tomto území nelegálna. Golany sú považované za Izraelom okupované územie. 
     
    Na Golanské výšiny si však stále robí nárok aj Sýria. „Táto izraelská provokácia potvrdzuje, že niet pochýb o spolupráci medzi Izraelom a teroristami z Daešu (IS) a frontu al-Nusra (odnož al-Káidy) na demarkačnej línii medzi Golanskými výšinami a pozíciami jednotiek OSN,“ uviedol Džafárí po rokovaniach v Ženeve. Sýria stratila kontrolu nad strategickým územím v roku 1967 po prehratej šesťdňovej vojne proti Izraelu, ale dodnes sa ho nevzdáva. 
     
    VIDEO Manévre izraelských ozbrojených síl na Golanských výšinách 
     
    Celé rozľahlé územie monitorujú mierové jednotky OSN, ale napriek ich prítomnosti dochádza k sporadickým útokom. Izrael na ne vlani reagoval bombardovaním Sýrie s odôvodnením, že strely prišli zo sýrskej strany hranice okupovaného územia. 

    Sýrske snahy 

    Sýria sa v minulosti pokúšala získať Golanské výšiny naspäť pod svoju kontrolu, ale opäť neúspešne. V roku 1973 zlyhal tento pokus Damasku počas takzvanej jomkippurskej vojny. Izrael následne celé územie v roku 1981 anektoval a zaviedol izraelské zákony pre tamojších občanov. 
     
    Snahy Damasku o znovunadobudnutie Golanských výšin sú však pravdepodobne márne, lebo izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyjadril, že pre Izrael existujú isté „červené čiary“, ktoré nemieni prekročiť. Jednou z nich sú aj Golany. 
     
    „Pracujeme na tom, aby sme predchádzali zakoreneniu ďalších teroristických buniek zameraných proti nám na Golanských výšinách,“ uviedol Netanjahu na návšteve Kremľa. Aj Izrael má totiž problém s teroristami z Golanských výšin, ale z ich podpory viní práve Sýriu a Irán. 
     
    - Reklama -