Židovskí rabíni v USA vyzývajú na prijímanie utečencov. Inak to bude hanba, varujú a porovnávajú s časmi Hitlera

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Od svojho vzniku poskytovali Spojené štáty ochranu najzraniteľnejším ľuďom. Veľakrát to boli Židia. Utekali pred pogromami v cárskom Rusku, pred hrôzami holokaustu, alebo pred prenasledovaním v sovietskom Rusku či Iráne, naši príbuzní a priatelia nachádzali pomoc pri týchto brehov. Sme preto veľmi znepokojení tým, že sa v poslednej dobe vyjadrilo toľko politikov proti prijímaniu utečencov. Vysvetľujú to srdcervúcimi útokmi v Paríži a v Bejrúte a obavami z terorizmu. Odopierajú ale pomoc ľuďom, ktorí sú sami obeťami teroru. V tieni týchto komentárov my, židovskí vodcovia, varujeme pred najtemnejšími okamihmi histórie,“ píšu signatári. Informácie o výzve priniesol server denníka Washington Post.

    Duchovní pripomínajú, že aj v rokoch 1939 a 1940 sa Spojené štáty báli utečencov, odmietali ich, a tí potom umierali v koncentračných táboroch. V roku 1939 napr. dorazila k brehom Ameriky loď s deviatimi stovkami utečencov, ktoré USA vrátili späť do Európy, aby potom zomreli v táboroch. V roku 1939 nedokázali Američania rozpoznať nepriateľa od obetí nepriateľa. V roku 2015 sa nesmie opakovať rovnaká chyba.

    Ak si Američania neuvedomia, že sú všetci potomkami utečencov a uzavrú sa, teroristi v podstate zvíťazia, pretože dôjde k obmedzeniu slobody. List bol uverejnený na internetových stránkach Hias patriaci Hebrew Immigrant Aid Society. Tá vznikla v 19. storočí, aby pomáhala utiecť Židom prenasledovaným v cárskom Rusku.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -