Židov neobslúžime? Multikultúrne Nemecko dokáže nepríjemne prekvapiť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Organizácia Recherche- und Informationsstelle Antisemitizmus, ktorá sleduje prípady antisemitizmu v Berlíne, na svojich facebookových stránkach tento týždeň zverejnila závažnú skutočnosť. Podľa jej informácií mali čašníci minulý piatok v nemenovanej reštaurácii na Gendarmenmarkt odmietnuť obslúžiť trojčlennú židovskú rodinu. Muž, jeho manželka a ťažko postihnutý sedemročný syn navštívili neďalekú slávnosť pri príležitosti výročia vzniku štátu Izrael.
     
    Najprv si podľa svojho svedectva sadli do vonkajšej záhradky a napriek tomu, že tam neboli žiadni ďalší hostia a v priestore sa pohybovalo päť čašníkov, ich neobslúžili. O chvíľu dorazili dvaja iní hostia a tých naopak obslúžili ihneď. Keď sa rodina, ktorá mala na sebe viditeľné symboly židovstva, pýtala, prečo ich neobslúžili, dostali odpoveď, že sedia pri zlom stole. Čašníci sa však ani po niekoľkých ďalších minútach neobťažovali rodinu premiestniť ku “správnemu” stola.
     
    Celý text v nemčine je TU.
     
    Hlava rodiny sa po ďalšom čakaní spýtala čašníkov, či majú problém so židovským pôvodom rodiny. Na to zamestnanci reagovali posmeškami a ironickými úškľabkami. Rodina z Izraela sa po tejto nepríjemnej skúsenosti rozhodla z reštaurácie radšej sama odísť. Predvčerom o incidente so zjavne antisemitským pozadím informovala spomínaná organizácia Recherche- und Informationsstelle Antisemitizmus, ktorá tieto prípady monitoruje od roku 2015.
     
    Ako uvádza magazín Focus, organizácia sleduje aj udalosti, ktoré sa podľa policajných štatistík za antisemitské prípady nepovažujú. V Berlíne a vôbec celom Nemecku ich v posledných rokoch značne pribúda. Pred niekoľkými týždňami napríklad na sociálnych sieťach a médiami kolovalo krátke video, na ktorom mladý sýrsky migrant zaútočil v hlavnom meste na dvoch mladíkov s jarmulkou. Polícia incident označila za antisemitský.
     
    Najmä na spolužitie s migrantmi z Afriky a Blízkeho východu sa sťažuje čoraz viac Nemcov židovského pôvodu. Experti upozorňujú, že migranti z Blízkeho východu si svoju nenávisť voči židom prinášajú do Nemecka so sebou.
     
    - Reklama -