Žiadny priestor pre nacistov! Zakážte priaznivcom AfD vstup do reštaurácií! Neveriacky sme sledovali, ako sa v Berlíne demonštruje proti xenofóbii

    0
    Na demonštrácii proti rasizmu, nacionalizmu a AfD (Autor: Vít Hassan)

    Na demonštrácii sa po boku nemeckej Antify zúčastnili aj členovia Nemeckej komunistickej strany (DKP) a nemeckí salafistickí moslimovia. Na akcii sa objavili transparenty s nápismi „Fuck AfD!“, „Žiadny priestor pre nacistov!“, „Žiadny priestor pre AfD!“ a „Nacionalizmus nie je alternatíva!“. Po niekoľkých prejavoch sa dal sprievod pozostávajúci zo zhruba 400 ľudí na pochod po štvrti Weißensee a zastavil sa neďaleko reštaurácie Zum Nudelholz, v ktorej sa podľa rečníkov niekoľkokrát zišli rasisti z nemeckej populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

    Aktivistka: Majiteľ reštaurácie tancoval s rasistami

    Ľavicová aktivistka z hnutia Antifa vo svojom prejave ostro kritizovala majiteľa reštaurácie, ktorý s tým, že sa v jeho podniku stretávajú rasisti z populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), podľa jej slov evidentne nemá žiadny problém, a vyjadrila sa o ňom v tom zmysle, že niekoľkokrát „tancoval s rasistami“.

    Aktivistka potom vyzvala obyvateľov Weißensee, aby si všímali neonacistov vo svojom okolí, hlásili ich prenajímateľom nehnuteľností a dávali im najavo, že nechcú mať takýchto susedov. Ďalej sa prihovorila prevádzkovateľom reštaurácií, od ktorých za Antifu požadovala zákaz vstupu pre priaznivcov AfD.

    Dav antifašistov potom zborovo pokrikoval heslá ako „Nacionalizmus je svinstvo ako nikdy!“, „Za komunizmus a anarchiu!“, „AfD je rasistická špina!“ a „Je nám z vás na vracanie!“. Niektorí aktivisti strhávali z lámp samolepky s obráteným logom Antify, ktoré boli doplnené textom „Žiadny priestor pre demonštrácie ľavicových fašistov!“ a „Dávajte si pozor na svoje deti, prídu vrhači kameňov!“.

    Ťažkoodenci krotili rozvášneného antifašistu

    Sprievod počas celej jeho niekoľkokilometrovej trasy sprevádzali desiatky ťažkoodencov z dôvodu možnej kolízie s nacionalistami. K žiadnemu násilnému konfliktu však nedošlo. Pochod sprevádzalo iba niekoľko ostrých slovných výmen so zhruba desiatkou názorových oponentov a ďalšími náhodnými okoloidúcimi.

    V závere pochodu museli ťažkoodenci krotiť rozvášneného antifašistu, ktorý mal na sebe tričko s nápisom Antifa Madrid, a niekto z davu hodil medzi ostatných dymovnicu. Účastníci protifašistického pochodu sa potom v blízkosti námestia Antonplatz pokojne rozišli.

    autor: Vít Hassan

    - Reklama -