Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú a už vôbec nie… Zazneli závažné slová

    0
    Predseda predstavenstva spoločnosti MH Manažment, a.s. Branislav Bačík (Autor: TASR)

    „Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú a už vôbec nie desiatky miliónov eur,“ vyhlásil na začiatku Bačík s tým, že to nikdy netvrdili a nesľúbili. MH Manažment tiež tvrdí, že údaj o vyplatení 64 miliónov eur nie je správny. Neskôr na otázku, či teda Bžán dostane menej než milión eur, alebo aký je strop, po ktorý je právny nástupca Fondu národného majetku SR MH Manažment ochotný ísť, odpovedal, že otázka je predčasná.

    Čakajú totiž na rozhodnutie arbitrážneho súdu vo Viedni, ktorý určí trovy súdneho konania. Tie má zaplatiť Enel za prehratý spor. Po odpočítaní toho, čo zaplatí Enel advokátovi, mu následne určia adekvátnu odmenu, pričom ju znížia aj o to, čo už bolo vyplatené. Bžán dostal zatiaľ odmenu asi štyri milióny eur. „Odmena bola vyplatená za úkony, ktoré bolo potrebné vykonať na to, aby nás Bžán mohol zastupovať pri spore okolo Vodnej elektrárne Gabčíkovo,“ upresnil.

    K verejnému obstarávaniu Bačík uviedol, že trvalo osem mesiacov, mohli sa zúčastniť aj zahraničné advokátske kancelárie. Informácie o výberovom konaní boli zverejnené vo vestníkoch, aj v zahraničnom. Dodal, že bola podaná aj námietka, ale celý priebeh bol osvedčený Úradom pre verejné obstarávanie ako správny. Všetky faktúry a zmluvy sú zverejnené, pričom Bžán má s MH Manažmentom iba jednu zmluvu a rokovanie o dodatku je štandardný postup po ukončení súdu, takže by k nemu došlo aj bez záujmu novinárov.

    Bačík zdôraznil, že podmienky boli nastavené prísne, na konkurz sa prihlásili štyri advokátske kancelárie a Bžánovu vybrali, lebo už zastupovala Slovensko v súvislosti s Gabčíkovom, mal teda najväčšie skúsenosti.

    „Prebieha ďalší súdny spor, kde sa súdilo Slovensko so Slovenskými elektrárňami o sumu 360 miliónov eur. Táto suma prináleží Slovensku, lebo ide o bezdôvodné obohatenie,“ doplnil predseda predstavenstva.

    V súčasnosti má MH Manažment podpísané zmluvy s troma advokátskymi kanceláriami, ale podpísal to Fond národného majetku. MH Manažment participatívne rozdeľuje úlohy medzi tieto tri kancelárie.

    „Ja ako manažér som musel zabezpečiť to, aby som neprehral spor a nemusel zaplatiť 700 miliónov,“ uviedol Bačík a pripomenul, že keby spor prehrali, sumu by museli zaplatiť daňoví poplatníci. Požiadal prítomných novinárov, aby dali na váhy 700 miliónov a odmenu pre advokáta. To, že výber advokátskej kancelárie bol správny, je podľa neho potvrdené tým, že súdny spor vyhrala.

    „Nechajte nám priestor na rokovanie, sumu sa dozviete,“ zopakoval na záver tlačovej besedy k výslednej odmene pre Bžána.

    V júni tohto roka vyhral štát spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo a nemusí platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali taliansky spolumajiteľ Slovenských elektrární Enel.

    Vyjadrenie premiéra Roberta Fica k sume odmeny pre advokáta sme priniesli TU.

    - Reklama -