Žiadne bratanie USA a Ruska nebude, to nejde, prehovoril politický geograf Romancov

    0
    Politológ Michael Romancov (Autor: Hans Štembera)

    Zatiaľ sa zdá, že novozvolený americký prezident Donald Trump zaujme voči Rusku a Vladimirovi Putinovi opačný postoj ako predchádzajúca americká vláda. Romancov si však myslí, že o žiadny významný posun v tomto prípade nepôjde. „Treba si uvedomiť, že spoločný menovateľ Ruska a Ameriky je veľmi malý. V podstate je to len boj proti medzinárodnému islamistickému terorizmu,“ povedal Romancov. „Keď dôjde k prvej schôdzke Trumpa s Putinom, pravdepodobne uvidíme niečo iné, ako keď sa bavil s Barackom Obamom. Ale tá osobná chémia, bez ohľadu na to, či bude pozitívna alebo negatívna, nemôže prevážiť to, že toho majú veľmi málo spoločného,“ dodal.

    No pre vzťah Európy a Ruska je vraj oveľa dôležitejšia jarná voľba francúzskeho prezidenta. Tu má Rusko podľa Romancova dokonca dve želiezka v ohni. Okrem predsedníčky nacionalistického Národného frontu Marine Le Penovej je to aj favorit volieb François Fillon.

    Čo teda môžeme od Ruska čakať v budúcom roku? „Myslím si, že to podstatné je to, že Rusko sa spolieha na to, že príde nový americký prezident, nový francúzsky prezident. Chce urobiť hrubú čiaru za minulosťou a začať odznova. Ten nový začiatok sa bude oproti tomu, čoho sme boli doteraz svedkami, líšiť v tom, že Rusko sa cíti byť dosť silné na to, aby nahlas hovorilo, že si niečo neželá,“ povedal Romancov.

    Celý rozhovor si môžete vypočuť TU.

    - Reklama -