Žiadna krajina by Ankaru nemala žiadať, aby sa ospravedlnila, uviedol turecký premiér k zostrelenému ruskému lietadlu

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Žiadna krajina by Ankaru nemala žiadať, aby sa ospravedlnila, uviedol Davutoglu po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. “Ochrana vzdušného priestoru je právo a povinnosť,” zdôraznil turecký premiér podľa agentúry Reuters. Davutoglu vyhlásil, že Turecko je ochotné poskytnúť Rusku všetky relevantné technické údaje o lete ruského bombardéra a je pripravené normalizovať vzťahy s Ruskom, ak to Moskva chce. 

    Davutoglu súčasne upozornil, že k incidentom podobným tomu z minulého utorka môže dôjsť aj v budúcnosti, ak v jednom vzdušnom priestore budú operovať dve koalície. Vyzval preto na spoluprácu Ruska a Spojenými štátmi vedenej koalície pri ich útokoch na bašty extrémistickej organizácie Islamský štát v Sýrii. Šéf NATO po rokovaní s Davutoglom priznal, že spojenci NATO sú znepokojení rastúcou vojenskou prítomnosťou v regióne Blízkeho východu, ale sústreďujú sa teraz na upokojenie situácie. Súčasne privítal snahy Turecka o obnovenie kontaktov s Ruskom. 

    Najnovšie napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom spôsobil incident z minulého utorka, keď turecká stíhačka F-16 v pohraničí medzi Sýriou a Tureckom zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý bol na misii na podporu pozemných operácií sýrskej armády voči protivládnym povstalcom. Rusko v reakcii na to pristúpilo k celému radu diplomatických opatrení a ekonomickým sankciám.

    Davutoglu dnes vyjadril nádej, že Rusko protiturecké sankcie prehodnotí. Upozornil, že reštrikcie zasiahnu nielen turecké, ale aj ruské firmy, pretože “aj Rusko má ekonomické záujmy v Turecku”. Ruský premiér Dmitrij Medvedev však dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že sankcie uvalené na Turecko zasiahnu ekonomické záujmy Ruska len minimálne. “Rusko bude pragmatické,” spresnil Medvedev. 

    - Reklama -