Žiadna islamizácia strednej Európy nehrozí, konštatovala Magda Vášáryová

    0
    Magda Vášáryová, exposlankyňa NR SR za SDKÚ-DS (Autor: SITA)

    Príliv utečencov do Európy síce slabne, ale podľa Bebarovej-Rujbrovej to súvisí predovšetkým so zhoršením počasia a správami o tom, že dostať sa do EÚ je ťažšie ako predtým. Podľa Vášáryovej ľudia, ktorí chceli odísť z Turecka či Sýrie, už odišli. „Môj premiér Robert Fico poznamenal, že Grécko by malo vystúpiť zo Schengenu, ale my máme pred voľbami, takže to treba brať s rezervou. Politici u nás teraz často hovoria to, o čom veria, že im to prinesie hlasy, čo je problematické,“ upozorňovala dáma.

    Na Slovensku prichádza doba, kedy bude teoreticky možné poslať človeka do väzby až na desať dní bez uvedenia dôvodu, čo už zaváňa policajným štátom. Naše krajiny vraj môžu „zhnednúť“, k moci sa môžu dostať pravicoví radikáli a toho sa slovenská politička bojí oveľa viac než údajnej islamizácie Európy.

    Chcete azda prestúpiť na islam?

    „Tu sa stále hovorí o utečeneckej kríze, ale veď tu žiadni utečenci nie sú. Musíme diskutovať, nie reagovať hystericky,“ nabádala politička. Ľudia sa dnes boja islamizácie, ale my už tu predsa máme moslimov, pôvodom z Bosny, a žiadna islamizácia sa nekoná. „Aj niektorí moji priatelia sa boja islamizácie. Ale prečo, chcú azda prestúpiť na islam?“ pýtala sa Vášáryová.

    Bebarová-Rujbrová s oponentkou v podstate súhlasila. „Podobný názor prevláda medzi väčšinou členov KSČM,“ oznámila. Faktom podľa nej je, že terorizmus predstavuje riziko, ale aj tie najprísnejšie bezpečnostné opatrená nám podľa komunistickej poslankyne nezaručia absolútnu bezpečnosť. U nás navyše nie sú s moslimami problémy, takže nemá zmysel o nich diskutovať pod našimi vianočnými stromčekmi.

    Komunistická politička chápe, že Francúzsko uplatnilo po útokoch mnoho bezpečnostných opatrení, ale musíme si dať pozor na to, aby tieto opatrenia nezostávali v platnosti trvalo, ako to vidíme napríklad v Spojených štátoch.

    Vášáryová sa však ohradila nielen proti strašeniu utečencami, ale aj proti svojej komunistickej kolegyni v štúdiu. „Za komunistov sa tu štyridsať rokov šliapalo po kresťanských hodnotách, ale s ľuďmi to nič nerobilo,“ upozornila.

    - Reklama -