Žiadna Ľudová stráž nebude. Kotlebovci dostali po chlebe už aj od najvyššieho súdu

    0
    Marian Kotleba (v popredí) s kumpánmi v rovnošatách pripomínajúcich Hlinkovu gardu z čias vojnového klero-fašistického Slovenského štátu (1939-1945) (Autor: SITA)

    Urbačník priblížil, že senát správneho kolégia sa stotožnil so záverom ministerstva vnútra, že ide o nedovolené združenie, ktoré sleduje dosahovanie svojich cieľov spôsobmi, ktoré sú v rozpore s Ústavou SR a zákonmi. Rozhodnutie NS je právoplatné.

    Rezort vnútra nadobudol presvedčenie, že stanovy združenia nedostatočne chránili jeho potenciálnych maloletých členov. Do združenia mali mať možnosť vstupovať osoby od svojich 12 rokov.

    “Predsedníčka senátu v odôvodnení rozhodnutia poukázala na Medzinárodný dohovor o právach dieťaťa, podľa ktorého majú byť deti vychovávané v duchu mieru, porozumenia, znášanlivosti a solidarity,” uviedol Urbančík.

    Podľa predložených stanov symbolika združenia Ľudová stráž zahŕňa hymnickú pieseň Hej Slováci, pozdrav Na stráž! a heslo Za Boha a za národ. Tie sú podľa najvyššieho súdu spájané s totalitným režimom vojnového slovenského štátu.

    “Verejne známe názory členov prípravného výboru združenia tiež podľa súdu vylučujú, aby hnutie naplnilo ambíciu, ktorú jeho stanovy zakotvujú, konkrétne poskytovať neskreslené informácie o dianí na Slovensku a vo svete,” doplnil informáciu Urbančík.

    Ministerstvo odmietlo registráciu občianskeho združenia Ľudová stráž v marci 2014. Rozhodnutie následne napadol na súde prípravný výbor združenia, ktorý viedol dnes poslanec Národnej rady SR a predseda ĽS NS Marian Kotleba.

    - Reklama -