Žiaden šampionát nedostanete. Spojené štáty môžu prísť pre Trumpov zákaz vstupu o futbalové MS

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Zákaz, ktorý môže mať za následok dokonca neúspešnú kandidatúru na jedno z najprestížnejších športových podujatí. Reč je o futbalových MS v roku 2026, o ktorých organizáciu sa Spojené štáty uchádzajú.

    Ako spomína vo svojom článku Tariq Panja z portálu Bloomberg, Trumpov dočasný zákaz vstupu pre obyvateľov poltucta moslimských krajín na americké územie sa rozhodne nezhoduje s rétorikou Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

    „Každý tím, ktorý sa kvalifikuje na záverečný turnaj (MS), vrátane fanúšikov a členov realizačného tímu potrebuje vstup do usporiadateľskej krajiny. V opačnom prípade sa žiaden šampionát na danom území konať nemôže,“ vyjadril sa jasne šéf FIFA Gianni Infantino.

    „Požiadavky sú jasne stanovené. Rozhodnutie je na príslušných krajinách. Nie je to však nič konkrétne namierené proti Spojeným štátom,“ vysvetlil ďalej Infantino.

    V podobnom duchu sa k americkej kandidatúre prednedávnom vyjadril aj prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Ceferin, ktorý povedal, že aktuálne platné reštrikcie určite „nepomôžu prinavrátiť“ šampionát späť na americkú pôdu.

    Naposledy sa MS konali v Spojených štátoch v roku 1994. Paradoxné pritom je, že Americká futbalová federácia (USSF) zvažuje okrem samostatnej kandidatúry aj možnosť spoločnej kandidatúry s Trumpovým „obľúbeným“ Mexikom.

    - Reklama -