Žiaden hoax! Danko sľubuje lacné bývanie: Do troch rokov vznikne na Slovensku niekoľko tisíc bytov

    0
    Andrej Danko (uprostred) počas tlačovej konferencie o podnikových bytoch (Autor: facebook.com/stranasns)

    “Dlhé roky sa tu trápia podnikatelia s tým, že nedokážu stavať bytové jednotky,” poznamenal Danko v piatok na tlačovej konferencii.

    Musíme ako štát hľadať motiváciu, vysvetľuje šéf SNS

    Veľké podniky, napriek tomu, že niekedy disponujú zdrojmi, nedokážu podľa neho stavať takéto byty práve preto, lebo majú veľa “daňovo-účtovných nástrah”.

    Tento návrh by mal teda motivovať najmä veľkých zamestnávateľov, aby stavali podnikové byty.

    “Musíme ako štát hľadať motiváciu, ako ho motivovať, aby začal okrem klasickej mzdy hľadať aj cesty, ako zlepšiť sociálne zabezpečenie zamestnancov,” skonštatoval Danko.

    “Lacné bývanie pre pracujúce rodiny, žiaden hoax,” s takýmto titulkom odpálila stanovisko Danka na sociálnej sieti jeho SNS.

    Plénum vo štvrtok (28. 11.) schválilo novelu zákona o dani z príjmov z dielne koaličnej SNS, ktorou sa má zaviesť inštitút podnikových bytov. Poslanci ním chcú podporiť mobilitu pracovnej sily.

    Zavádza sa osobitný typ daňového zvýhodnenia v podobe kratšej doby odpisovania pre daňovníka, ktorý je obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnávajúcim viac ako 49 zamestnancov, pre presne vymedzený typ budov slúžiacich v prevažnej miere na ubytovanie vlastných zamestnancov za presne vymedzených podmienok.

    Podnikové byty by podľa návrhu nemali mať viac ako 100 štvorcových metrov (m2) a po desiatich rokoch ich bude možné predávať. Dohodou medzi zamestnávateľom a odborovými zväzmi by malo byť možné dohodnúť pásmo výšky nájomného.

    Zľava z výšky nájomného by sa nemala považovať za príjem a nemala by sa teda zdaňovať. Danko priblížil, že okruh sa podarilo rozšíriť aj na niektoré existujúce bytové jednotky vo vzťahu najmä k policajtom a hasičom.

     

    - Reklama -