Ženy v Saudskej Arábii vyrazili po prvý raz s autami do ulíc

    0
    Ženám v Saudskej Arábii začali tamojšie úrady vydávať od začiatku júna prvé vodičské preukazy. (Autor: TASR)

    Ženy vyrazili s autami do ulíc už niekoľko minút po polnoci, keď začalo platiť nové nariadenie, informovala agentúra AP.

    Zrušenie zákazu šoférovania žien, za ktoré už od 90. rokov lobovali Saudskoarabky i ľudskoprávni aktivisti, ohlásil saudskoarabský kráľ Salmán vlani septembri.

    Zrušenie zákazu patrí k sérii reforiem zameraných na väčšie práva žien, ktoré sú pripisované vplyvnému saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi.

    Cieľom týchto reforiem je tiež zlepšiť obraz kráľovstva v zahraničí, prilákať doň zahraničných investorov, posilniť účasť žien v pracovnom procese a zvýšiť výdavky tamojších domácností po tom, ako bola Saudská Arábia nútená prijať sériu úsporných opatrení v dôsledku poklesu cien ropy.

    Zákaz šoférovania predstavoval jednu z najviditeľnejších foriem diskriminácie voči ženám v Saudskej Arábii, kde tie v súlade s platným zákonom o tzv. poručníctve nesmú bez konečného súhlasu mužského príbuzného vycestovať do zahraničia, získať pas či uzavrieť manželstvo.

    Zákaz šoférovania pre ženy vyšiel saudskoarabské rodiny pomerne draho. Tie bohatšie si najímali šoférov a ďalšie využívali taxislužby či iné spôsoby spoločnej prepravy. Mnohé zo žien musel do práce i na bežné pochôdzky voziť manžel, prípadne syn.

    V súvislosti so zákazom zadržali úrady v minulosti mnohé saudskoarabské ženy, ktoré šoférovali. Prepustili ich až po tom, ako podpísali prísahu, že už vozidlá riadiť nebudú.

    - Reklama -