Ženy sú na tom u nás rovnako ako v Saudskej Arábii, konštatoval premiér k otázke rovnosti pohlaví v arabskej monarchii

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    S kritikou pomerov, ktoré vládnu v Saudskej Arábii ohľadne dodržiavania rovnoprávnosti pohlaví (gender equality), sa švédsky premiér nielenže krotil, ale v podstate pochválil Saudskoarabov za to, že u nich majú ženy rovnaké postavenie ako vo švédskej spoločnosti. Práve tá je od vlaňajška pod náporom veľkého množstva migrantov, ktorí do krajiny prišli hľadať útočisko. 
     
    Ešte pred samotnou oficiálnou návštevou Stefana Löfvena v Saudskej Arábii na neho doma vyvíjali viacerí politici tlak, aby sa postavil proti tomu, ako sa tamojšia spoločnosť stavia k ženám a ich postaveniu v spoločnosti. Stal sa však presný opak. Švédsky premiér totiž pre portál Expressen uviedol, že v saudskoarabskej monarchii „existujú pre ženy jasné bariéry rovnako ako vo Švédsku“.
     
    Proti takémuto prirovnaniu švédskej spoločnosti k situácii, ktorá vládne v Saudskej Arábii ohľadne žien a ich rovnoprávnosti, sa ozvali aj švédski liberáli a umiernení politici. „Löfvena museli chybne citovať pri jeho vyjadreniach o rodovej rovnosti v Saudskej Arábii. V opačnom prípade prekračuje vyjadrenie všetky medze,“ uviedol v reakcii na premiérove slová predseda švédskej Liberálnej strany Jan Björklund. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     

     

    - Reklama -