Ženám s jedným dieťaťom sa má znížiť dôchodkový vek. Takýto návrh predstavil Smer

    0
    Predseda Smeru Robert Fico (Autor: Facebook/ Robert Fico)

    “Chceme, aby ženy od vychovaného dieťaťa mali možnosť skoršieho odchodu do dôchodku,” skonštatovala Vaľová. V návrhu sa uvádza, že žena má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe. Ženám, ktoré vychovali jedno dieťa, by mal byť znížený vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov. Matky, ktoré vychovali dve deti, by mali odchádzať do dôchodku o jeden rok skôr a ženy s troma a viac deťmi by mali byť zvýhodnené o rok a pol.

    Poslanec opozičnej strany SaS Ondrej Dostál kritizoval, že zvýhodnenie sa má týkať len žien. “Muži nevychovávajú deti?” argumentoval Dostál. Vaľová reagovala s tým, že muži sa budú riešiť osobitným zákonom.

    Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš pripomenul, že štyri strany, ktoré pôvodne deklarovali podporu pre zastropovanie dôchodkového veku, chceli práve takúto úľavu pre matky. Súčasne dodal, že dúfa v podporu ústavného zákona týmito stranami.

    Návrh ústavného zákona z dielne koaličného Smeru-SD je v súčasnosti v parlamente v druhom čítaní. Počíta so zastropovaním veku odchodu do dôchodku na vek 64 rokov. Na schválenie potrebuje strana ústavnú väčšinu, teda minimálne 90 hlasov. Koalícia tak musí získať aj hlasy opozície.

    - Reklama -