Žena sa pozerá manželovi do telefónu. Má byť trestom bičovanie alebo iba väzenie? Toto riešia v Saudskej Arábii

    0
    Členovia saudskej kráľovskej rodiny (Autor: SITA)

    Saudskoarabky, ktoré si bez dovolenia manžela prezerajú správy v jeho telefóne, môžu skončiť za mrežami alebo dokonca zbičované. Saudskoarabský právnik a poradca vládneho programu pre bezpečnosť rodiny Mohamed al-Temjat priznáva, že problematika nazerania do súkromného obsahu telefónov nie je riešená v islamskom práve krajiny a pristupovalo by sa tak k nej ako k narušeniu súkromia.

    Tvrdé tresty pre ženy za pozeranie sa do telefónov manželov vzbudili v Saudskej Arábii vášnivú diskusiu. Kritici tohto právneho výstupu vláde vyčítajú, že zatiaľ čo ženy čelia krutým trestom aj za pomerne neveľké prehrešky, muži, ktorí bijú svoje manželky, nie sú zďaleka do takejto miery postihovaní.

    Vysokopostavený právnik Mohamed al-Temjat tvrdí, že delikt prezerania obsahu telefónov spadá do takzvanej kategórie ta’zir, čím sa označujú porušenia zákona, ktoré nie sú definované v islame. „Chcel by som ozrejmiť, že táto problematika zahrnuje muža a ženy a ide o delikt ta'zir, takže trestom môže byť bičovanie, väzenie, iba podpísanie prísľubu alebo ani nič,“ povedal saudskoarabský právnik s tým, že všetko závisí od spôsobenej škody.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -