Zemanová kritizuje Sólymosa: Do dnešného dňa Slovensko zaplatilo už 285- tisíc eur len na pokutách. Ministerstvo je ľahostajné k environmentálnym záťažiam

    0
    Anna Zemanová- poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: OS)

    Zemanová na štvrtkovej tlačovej konferencii pripomenula rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade skládky v Považskom Chlmci. Slovensko má podľa neho zaplatiť jednorazovú pokutu milión eur a denne platiť 5000 eur dovtedy, kým nevydá rozhodnutie o uzavretí skládky. “Do dnešného dňa je to už 285.000 eur len na pokutách a stále sa nič nedeje,” povedala poslankyňa.

    V prípade záťaže v Seredi podľa nej ešte rezort nezačal konanie o určení oprávnenej osoby. Ďalšia záťaž je v obci Poša v okrese Vranov nad Topľov. “Okrem extrémnych obsahov arzénu v sedimentoch odkaliska sú tu zvýšené obsahy zinku, kadmia a v Kyjovskom potoku pod odkaliskom aj zvýšené obsahy síranov, dusičnanov, chloridov a amónnych iónov,” opísala. V tejto súvislosti nedávno občania spustili petíciu za zastavenie prevádzky a likvidáciu odkaliska.

    Podľa liberálov súčasná vláda nerieši problémy efektívne, čo ukazujú aj prípady spomínaných skládok. “Niektoré kroky mohol štát robiť legislatívne a to by nestálo veľa peňazí,” myslí si poslanec Euguen Jurzyca (SaS). Pripomenul tiež, že v súčasnosti tvoria rozpočet MŽP z dvoch tretín eurofondy. “Nevieme, ako dlho ich ešte budeme mať, ale teraz ich máme a preto žiadame, aby čo najskôr boli tieto veľké problémy, ktoré sa týkajú ekológie, vyriešené pomocou eurofondov”.

    Argumenty, že nie je známy vlastník pozemku alebo vinník, Zemanová označila za “lacné výhovorky”. Podľa nej rezort mohol konať aj predtým, ako vstúpila do platnosti novela, ktorá zavádza mechanizmus, ako skládku uzavrieť a rekultivovať aj napriek nevyrovnaným vlastníckym právam týkajúcich sa pozemkov pod skládkou. “Veľmi rýchlo vedeli prijať zákon o vyvlastnení pozemkov pre automobilku Jaguar alebo pre diaľnice. Toto je tak isto verejný záujem,” myslí si.

    - Reklama -