Zemanov prejav zatriasol celou OSN. Český prezident spochybnil jej efektivitu v boji s terorizmom

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: SITA)

     Rovnako ako vlani bol boj s medzinárodným terorizmom jedinou témou jeho vystúpenia, informovala Česká televízia. Na úvod svojho prejavu český prezident povedal, že ešte pred niekoľkými rokmi bolo islamským terorizmom ovplyvnených šesť krajín, dnes je ich už 35. “Táto rakovina metastázuje a tieto metastázy sú dnes nebezpečnejšie než samotný nádor. Vidíme rozširujúci sa radikalizmus a fanatizmus. Ako dlho ešte chceme čakať?” pýtal sa Zeman.

    Pripomenul, že vznik stálej platformy OSN pre boj proti medzinárodnému terorizmu navrhla už v roku 2000 India. “Po 16 rokoch trvá diskusia o definícii medzinárodného terorizmu,” poznamenal. “Našťastie nie som medzinárodný právnik. Preto je pre mňa terorista každý, kto úmyselne zabíja nevinných civilistov. To je všetko. Je to jednoduché, milý Watson,” uviedol Zeman vo svojom prejave v angličtine.

    V súvislosti s medzinárodným terorizmom vymenoval tri hlavné riziká. To prvé vidí v znížení počtu jednotiek NATO v Afganistane, kde podľa neho hrozí víťazstvo hnutia Taliban a vznik ďalšieho “štátu islamistov” po vzore častí Sýrie a Iraku.

    Ďalšie riziko sa podľa Zemana týka radikalizácie obyvateľstva, ktoré je dosiaľ stabilné. Český prezident v tomto smere pripomenul situáciu v Nemecku v 30. rokoch 20. storočia, keď sa mierumilovný národ postupne fašizoval.

    Posledným rizikom je podľa Zemana nedostatok odvahy pristúpiť ku konkrétnym krokom. Cestu vidí v koordinovanej vojenskej akcii, na ktorej by sa podieľali všetci stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN. Sústrediť by sa mala na centrá teroristických sietí. Veľké pozemné operácie sú podľa neho chybou, čo sa v minulosti ukázalo v prípade Iraku, Sýrie či Líbye. “Musíme zaútočiť na nervové centrá teroristov, nie okupovať územia. Musíme zaútočiť na mozog, nie na telo,” konštatoval Zeman. Vyzval aj na aktiváciu článku 47 Charty OSN, ktorý predpokladá vznik vojenského štábu pomáhajúceho Bezpečnostnej rade OSN.

    - Reklama -