Zeman už nebude potrebovať Babiša tak, ako pred voľbami. Nie je vylúčené, že mu bude zasahovať do zloženia kabinetu, uvažujú analytici

    0
    Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka (Autor: Hanka Brožková)

    Nielen autor materiálu, ale aj ďalší českí analytici a politológovia sa už niekoľko hodín po skončení volieb nechali počuť, že Zeman už nebude potrebovať Andreja Babiša tak ako pred prezidentskými voľbami a tak nie je vylúčené, že sa mu bude snažiť zasahovať do personálneho zloženia kabinetu. Samotný prezident však avizoval, že mu dá dostatok času na vytvorenie vlády a podľa názoru Zemanovho priateľa Zdeňka Zbyteka bude Zeman rešpektovať akúkoľvek vládu, ktorú líder hnutia ANO zostaví.

    Rámec ústavy bude napínať ešte viac

    Vzhľadom na prirodzenú Zemanovu snahu o dominantné postavenie na politickej scéne je možné podľa serveru predpokladať, že v druhom volebnom období bude chcieť ešte zvýrazniť svoju úlohu. Na nič a na nikoho totiž nebude musieť brať ohľad.

    Politológ Matěj Trávniček z Fakulty sociálnych vied očakáva, že opätovne zvolený prezident “bude ešte aktivistickejši, emancipovanejší, pretože mu už o nič nejde. Je znova prezidentom, v ďalších voľbách nemôže kandidovať. Bude sa chovať ešte slobodnejšie”. Je tak dosť možné, že rámec ústavy bude hlava štátu napínať ešte viac ako doteraz.

    Český prezident, ktorý sa ešte sťaby líder ČSSD zaslúžil o  významné postavenie tejto strany na politickej scéne 90. rokov minulého storočia, veľmi pravdepodobne ovplyvní výber budúceho vedenia i smerovania sociálnych demokratov na februárovom mimoriadnom zjazde, mieni autor analýzy serveru lidovky.cz. Podľa jeho názoru sa vďaka znovuzvoleniu Zemana bude cítiť sebavedomo krídlo, ktoré v ČSSD reprezentujú Jaroslav Foldyna, Michal Hašek či Jiří Zimola. Za zaujímavé označil aj sledovanie účasti úradujúceho šéfa ČSSD Milana Chovanca na novej podobe strany, a to i s ohľadom na prítomnosť tohto politika v Zemanovom štábe pred a po oznámení výsledkov sobotňajšieho hlasovania.

    V zahraničnopolitickej oblasti autor nepredpokladá, že by český prezident menil niečo na politike viacerých azimutov so zvláštnym dôrazom na Rusko a Čínu. Jeho neformálny poradca Zbytek však odmieta označovanie hlavy štátu za spojenca Ruska upozorňujúc, že zažil, ako Zemanovi tlieskala v New Yorku nabitá Carnegie Hall plná najbohatších amerických podnikateľov a občanov, ale videl ho aj v Izraeli, Mexiku a ďalších krajinách. Miloš Zeman bude pokračovať v exportnej diplomacii a mieru jeho osobnej podpory českých podnikateľov v zahraničí bude v rozhodujúcej miere determinovať jeho kondícia, mienil Zdeňek Zbytek.

    Sľúbil, že bude pokornejší, následne urazil novinárov

    Od zdravotného stavu bude závisieť aj miera aktívneho poňatia výkonu prezidentskej funkcie v druhom volebom období. Zbytek sa domnieva, že v tejto oblasti by Miloš Zeman mal mierne ubrať. “Odporučil by som mu, aby po regiónoch cestoval menej. Želal by som si, aby viac sedel na Pražskom hrade alebo na zámku v Lánoch,” poznamenal.

    Najväčšou úlohou Miloša Zemana v rámci českej spoločnosti zostáva vyrovnanie sa s faktom, že dôveru mu nedalo 2,7 milióna občanov ČR. Jeho prvá reakcia po znovuzvolení však naznačuje, že si uvedomuje citlivosť rozdelenia spoločnosti a rozjatrenia atmosféry v krajine. Podľa vlastných slov krátko po volebnom triumfe by chcel byť trocha pokornejší, menej sebavedomý, menej arogantný a ústretovejší voči ľuďom s inými názormi. Následne však podľa lidovky.cz stihol uraziť dvoch novinárov.

    - Reklama -