Zeman si o Macronovi povedal svoje

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    “Pevne verím, že sa nám podarí nájsť príležitosť na osobné stretnutie a že tak budeme môcť zo svojich funkcií prispieť k ďalšiemu prehĺbeniu a rozvoju tradičného priateľstva medzi našimi krajinami,” napísala v blahoprajnom telegrame hlava štátu.

    Zeman Macrona s manželkou Brigitte pozval do Česka. “Bolo by mi potešením, keby som vás mohol privítať na Pražskom hrade, prastarom sídle českých kráľov,” uviedol.

    Víťazstvo centristického kandidáta v nedeľňajších francúzskych prezidentských voľbách hodnotila väčšina českých politikov pozitívne, napísal ďalej server iDNES.cz. Podľa českých politických špičiek je zvolenie Macrona dobrým pre Európsku úniu i Česko.

    Český premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že je rád, že sa voliči rozhodli pre Francúzsko, ktoré bude naďalej hrdou a silnú súčasťou EÚ. Minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek ocenil Macronovu snahu, aby Francúzsko hralo silnú a konštruktívnu úlohu v Únii.

    Sobotka víťazstvo Macrona považuje za pozitívny signál nielen pre Francúzsko, ale aj pre celú EÚ a aj pre ČR. “Francúzski voliči dali jasne najavo, že odmietajú nacionalizmus, populizmus a izoláciu svojej krajiny,” napísal vo vyhlásení Sobotka.

    “Väčšina voličov sa rozhodla pre prezidenta, ktorý bude reprezentovať Francúzsko moderné a otvorené. To Francúzsko, ktoré je hrdým štátom, ktorý položil základy integrácie a je dôležitým motorom budúceho pokračovania európskej spolupráce,” dodal.

    “Vítam víťazstvo Macrona, pretože to bude prezident, ktorý povedal, že chce, aby Francúzsko hralo silnú a konštruktívnu úlohu v Európe, čo je dnes veľmi dôležité,” uviedol Zaorálek, ktorého citoval server iDNES.cz.

    V podobnom duchu sa vyjadrili aj vicepremiér a predseda KDU-ČSL Pavel Belobrádek, minister financií a šéf ANO Andrej Babiš, predseda TOP 09 Miroslav Kalousek či predseda Snemovne Jan Hamáček. 

    Macron bude musieť podľa Zaorálka zvládnuť najdôležitejšiu úlohu, a síce nastaviť si spoluprácu s novou vládou, ktorá vzíde z nadchádzajúcich parlamentných volieb. Babiš upozornil na komplikovanú ekonomickú situáciu vo Francúzsku, problematiku migrácie a ďalšej európskej integrácie.

    - Reklama -