Zeman schudol 20 kíl, má narušenú funkciu svalov

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    “Pán prezident bol počas pobytu v ÚVN aj v ďalších dňoch sledovaný a liečený pre poruchu výživy spočívajúcu v úbytku a narušenej funkcii svalov, najmä na dolných končatinách,” píše sa v správe ÚVN.

    Postihnutie nervových vlákien sa podľa lekárov prejavuje stratou dotykového vnímania podnetov na periférii dolných končatín, čo vedie k poruche chôdze i prostého stoja a nutnosti mechanickej opory.

    Podľa nemocnice prezident absolvoval rehabilitačné cvičenia a aplikovali mu intenzifikovanú výživu. Zo správy taktiež vyplýva, že Zeman za dva roky schudol 20 kilogramov, jeho súčasná hmotnosť je 85 kilogramov.

    Trpí nechutenstvom a má sklon k nízkemu tlaku. Lekári objavili známky dehydratácie. Laboratórne hodnoty vrátane hladiny krvného cukru a ďalších parametrov hodnotiacich diabetes mellitus sú podľa lekárov v norme.

    Liečenie bude podľa lekárskej správy dlhodobé a jeho výsledky sa dajú očakávať v horizonte týždňov až mesiacov.

    Zeman avizoval, že nemocnica zverejní jeho kompletnú zdravotnú dokumentáciu. Nemocnica neskôr spresnila, že k zdravotnému stavu prezidenta vydá vyjadrenie.

    Nakoniec zverejnila trojstranovú správu o ambulantnom ošetrení a uviedla, že ju Zeman zbavil mlčanlivosti. Špekulácie o zdraví 75-ročného Zemana sa objavujú v posledných rokoch pravidelne v súvislosti s prezidentovou neistou chôdzou.

    Do popredia záujmu sa jeho zdravie dostalo v roku 2018 pred jeho druhým zvolením do úradu hlavy štátu.

    - Reklama -