Zeman sa v Pekingu nakrátko stretol s Putinom

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Stretnutie Zemana a Putina sa uskutočnilo medzi dvoma blokmi konferencie s názvom 2. fórum iniciatívy Pás a cesta (Belt and Road), pred oficiálnym obedom. Hovorca zverejnil na Twitteri aj fotografiu oboch štátnikov, ako sedia v kreslách a rozprávajú sa.

    Konferencia sa v Pekingu koná od piatka a v sobotu sa končí. Okrem Zemana sa na nej zúčastňuje aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz alebo taliansky premiér Giuseppe Conte, celkovo je v čínskej metropole približne 40 prezidentov či premiérov – Slovensko zastupuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

    Ide už o druhé stretnutie svetových lídrov na tému Novej hodvábnej cesty. Predchádzajúce stretnutie sa konalo pred dvoma rokmi takisto v Pekingu. Vtedy sa český a ruský prezident zišli na hodinu a diskutovali napríklad o terorizme či ekonomike.

    Na konferencii je v sobotu naplánované zasadnutie okolo okrúhleho stola. Zeman má tiež pred štátnikmi vystúpiť s príhovorom.

    Za prítomnosti Zemana bolo vo štvrtok 25. apríla v Pekingu podpísané memorandum medzi Bank of China a Hospodárskou komorou ČR. Banka v ňom podľa slov prezidenta hospodárskej komory Vladimíra Dlouhého sľubuje českým firmám úverový rámec až dve miliardy dolárov (okolo 46,2 miliardy českých korún), informoval portál Novinky.cz.

     

    - Reklama -