Zeman sa snaží naštvať Američanov a pomôcť Rusku, píše Respekt. Ide o vážnu záležitosť

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)
    O zadržaného ruského hackera sa dlhodobo preťahujú dve veľmoci – Spojené štáty s Ruskom. Oba štáty chcú väzňa z českej väzby dostať čo najrýchlejšie na svoje územie. Ako píše týždenník Respekt, Nikulina v USA obvinili z krádeže dát na rôznych sociálnych sieťach a tamojší vyšetrovatelia sú zrejme presvedčení, že pozná aj pozadia radu operácií ruskej kybernetickej vojny proti Západu.
     
    Týždenník Respekt teraz zistil, že do celej veci sa zapojil český prezident Miloš Zeman. Napríklad pred Vianocami Zeman hovoril s ruskou hlavou štátu Vladimirom Putinom, predtým rokoval o Nikulinovi aj s ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. „Ten mal českému prezidentovi povedať, že Rusko Nikulina nevymení za dvoch Čechov, ktorých aktuálne väznia na Kryme, kde ich obvinili z hospodárskej trestnej činnosti. Lavrovovi aj Putinovi mal Zeman pred ďalšími ľuďmi oznámiť, že konečná destinácia hackerovho vydania je vecou nezávislej českej justície,“ poznamenal Rešpekt na základe svojich zdrojov.
     
    V celej veci mal potom Zeman už dvakrát, v priebehu januára a februára, hovoriť na tému Nikulin s ministrom spravodlivosti Robertom Pelikánom, ktorý bude mať posledné slovo pri jeho vydaní. Obe stretnutia sa konali na Pražskom hrade, píše Respekt.
     
    Nikulina by podľa Zemana mali vydať do Ruska, tvrdí magazín. Pelikán sa k celej veci nechce vyjadrovať rovnako ako hradný hovorca Jiří Ovčáček.
     
    - Reklama -