Zeman sa nemal stať prezidentom, Babiš so svojím hnutím nemal byť vo vláde! Na Václaváku sa štrngalo kľúčmi

    0
    Demonštrácia proti Andrejovi Babišovi „Prečo? Preto!“ (Autor: Hans Štembera)

    „Som agent ŠtB, najväčší príjemca dotácií a pijavica rozpočtu Českej republiky.“ Podobizeň českého ministra financií Andreja Babiša s týmto znením niesol mladík medzi skupinkami ľudí, ktorí prišli na Václavské námestie v Prahe na demonštráciu „Prečo? Preto!“. Ale v podvečer, hneď po šiestej, sa Václavák zaplnil skoro do polovice. Takú veľkú účasť nikto nečakal. Odhady počtu účastníkov sa rôznili, niektoré hovorili o 10-tisíc ľuďoch, Česká televízia uviedla dokonca 20- až 30-tisíc protestujúcich.

    Ohlodávaná demokracia

    Zvolávateľka akcie Šárka Fialová priznala, že toľko ľudí nečakala. Na sociálnych sieťach sa ich nahlásilo o dosť menej. „Demonštrácia je zameraná na dvoch ľudí, ktorí zneužívajú ústavu a pohŕdajú ľuďmi. Prezident ani minister financií nie sú veľký šéf. To sme my,“ dodala. Z pódia boli potom demonštranti upozornení, že Babiš odkázal, že sa tam zastaví, tak aby po ňom nikto nehádzal kamene či nepľuval, aby si mohol vypočuť, čo si o ňom ľudia myslia.

    „Vládnuť ako v Číne sa im zachcelo“ alebo „Babiš a Zeman, hlasy vám nedáme, IQ máme“ – to sú slušné heslá, ktoré niesli účastníci nad hlavou. Objavili sa však aj oveľa tvrdšie. Na demonštráciu dokonca dorazil alegorický voz znázorňujúci zelený list demokracie, ktorý požierali húsenice Babiš, Putin, Zeman, Fico či Erdogan.

    Učiteľ prehovoril

    Medzi ďalšími rečníkmi bol aj bloger, tvorca satirickej relácie na YouTube „Fanoušek“ a učiteľ Quido Černý. „Keď pán prezident hovorí, že ten, kto vstáva pred siedmou, nie je normálny, tak nie som normálny rovnako ako deti, ktoré učím, rodičia, ktorí ich nosia do školy, a vlastne vy všetci. Veľmi sa teším na večerný Ovčáčkov tweet, ako sa tu zišlo maximálne 105 demonštrantov. Zeman ako prezident propaguje alkoholizmus a fajčenie ako životný štýl,“ povedal okrem iného.

    Potom vystavil dvom mocným vysvedčenie: „Sme na konci školského roka a zasadá pedagogická rada. Obaja majú vysvedčenie plné pätiek a aj napriek tomu by som ich nenechal opakovať. Majú totiž zlý vplyv na ostatných žiakov. Dal by som im trojku zo správania a zavolal na nich sociálku.“

    Nová pieseň

    Ako uviedol český hudobník Jaroslav Hutka, prerobil jednu zo svojich starších piesní priamo pri tejto príležitosti. Dopísal ju pred vystúpením. „Zeman chlastá jako Dán, táto, řekni proč, víš, s flaškou nejsi nikdy sám, pro to, pro to, pro dobrou noc,“ spieval v jednej zo slôh.

    Keď bol v roku 2003 v nepriamej voľbe prezidenta zvolený Václav Klaus, nemal Zeman, ako povedala herečka Bára Štěpánová, ani elementárnu slušnosť podať ruku a zagratulovať víťazovi. „Zdrhol z Hradu ako malý pankhart,“ dodala s tým, že funkciu prezidenta berie Zeman ako satisfakciu za to, že potom musel desať rokov tráviť ako jazvec na Vysočine. „Babiš je pre mňa to najväčšie zlo, ktoré túto krajinu postretlo. Demonštrácia bez hesiel je ako loď bez vesiel. Keďže je hokejový šampionát, budem parafrázovať fanúšikov. Kto volí Babiša, nie je Čech,“ dodala.

    Babiš je gauner

    Následne zaznel aj odkaz kňaza Tomáša Halíka s tým, že títo ľudia nemajú vo verejnom živote čo robiť. Poľnohospodár Bohumír Rada, ktorého firmu Agro Jevišovice Babiš prevzal, povedal: „Babiš je gauner, klamár a človek, ktorý robí politiku len preto, aby dosiahol výhody pre svoj biznis. Nečestným spôsobom chráni to, čo počas života nakradol.“

    Všetci zúčastnení potom prišli na pódium s transparentom: „Ústava je viac ako koaličná zmluva…“ Zaznelo, že v stredu sa oslavuje Deň proti rakovine, čo je viac ako symbolické. „Požadujeme zmysluplné odvolanie Andreja Babiša a to sa stane len vtedy, keď sa po ňom ministerstvo financií úplne zbaví vplyvu hnutia ANO. Požadujeme aj odstúpenie Miloša Zemana, pretože svoj nárok na prezidentskú funkciu stratil v momente, keď začal pracovať ako Babišov advokát,“ dodala aktivistka Fialová. Väčšina účastníkov akcie začala štrngať kľúčmi, a hoci program pokračoval, ľudia sa začali pomaly rozchádzať.

    - Reklama -