Zeman s kalašnikovom sa dostal do nemeckého magazína. Do článku o novinároch

    0
    Prezident ČR Miloš Zeman s atrapou útočnej pušky na novinárov (Autor: ReproFoto: Twitter)

    Ako úvodnú fotografiu k článku použil magazín snímku Miloša Zemana z októbra 2017, na ktorej český prezident drží atrapu kalašnikova s nápisom Na novinárov. Zeman však podľa mimovládnej neziskovej organizácie Reportéri bez hraníc nie je ani zďaleka jediný európsky politik, ktorý si, mierne povedané, veľmi nerozumie so siedmou veľmocou. Ako sa píše v aktuálnej správe, atmosféru nenávisti voči médiám vytvárajú predovšetkým vlády a jednotliví politici.

    Správa hovorí, že v minulom roku došlo k ďalšiemu zhoršeniu situácie v otázke slobody tlače. „Šíritelia nenávisti voči médiám sa zahrávajú s ohňom. Čoraz častejšie tento vývoj pozorujeme v členských štátoch Európskej únie,“ cituje nemecký denník hovorkyňu Reportérov bez hraníc Katju Glogerovú, ktorá mala konkrétne na mysli Maďarsko a Poľsko. Obe krajiny sú už nejaký čas terčom kritiky z Bruselu. Situácia sa však pre novinárov údajne zhoršila aj v Českej republike, na Slovensku, v Srbsku a na Malte.

    Najväčší pokles v pomyselnom rebríčku zaznamenala práve posledne menovaná krajina, ktorá klesla o osemnásť miest a nachádza sa na nie príliš lichotivej 65. priečke. Hlavným dôvodom je vražda investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Reportéri bez hraníc posudzovali situáciu v 180 krajinách sveta a okrem Turecka, Egypta, Indie či Filipín spomenuli aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý novinárov označil za „nepriateľov ľudu“.

     

     

    Zdroj: Twitter / ReporterohneGrenzen

    Tieto a podobné verbálne útoky na zástupcov médií podľa Reportérov bez hraníc vytvárajú atmosféru strachu a nenávisti a môžu mať nedozerné následky. Tristná situácia podľa ich zistení panuje hlavne v Turecku a Egypte, kde sú novinári s kritickým názorom na vládu označovaní za zradcov a teroristov a čelia každodenným represiám. „Tieto praktiky sú však čoraz častejšie aj v tzv. demokratických štátoch.“

    Ideálna situácia z pohľadu médií panuje v severských štátoch Európy, v Nemecku či na Novom Zélande, ktoré sa ocitli na čele päťstupňového hodnotenia. Len o jeden stupeň horšie je na tom Kanada, Spojené štáty americké, Austrália, ale aj Španielsko, Francúzsko, Veľká Británia, Česká republika či Slovensko. Spomínané Poľsko, Maďarsko a napríklad aj Ukrajina dostali priemerné hodnotenie. „Nedostatočnú“ dali Reportéri bez hraníc Číne, Saudskej Arábii, Iránu alebo Egyptu.

    - Reklama -