Zeman prijal bývalého Trumpovho poradcu a „obľúbenca“ liberálov Steva Bannona

    0
    Steve Bannon (Autor: Hans Štembera)

    Steve Bannon, veterán amerického námorníctva a úspešný podnikateľ, vstúpil do verejného diania, keď v roku 2012 založil spravodajský portál Breitbart News. Na ňom začal prezentovať v médiách málo prezentované pravicové názory. Mainstream označuje jeho web za „tribúnu neonacistov, bielych rasistov a antisemitov“.

    V roku 2016 sa stal hlavným poradcom prezidentskej kampane Donalda Trumpa, po jeho víťazstve pôsobil v Bielom dome ako hlavný poradca. Odišiel v auguste 2017 po tom, ako bol celý čas nepretržite kritizovaný opozičnými demokratmi. Napríklad kongresman Adam Schiff je známy výrokom, že „Bannonove ultrapravicové, protižidovské a sexistické názory do Bieleho domu nepatria“.

    V roku 2018 Bannon spustil aktivitu nazvanú The Movement (Hnutie), ktorá má byť opozíciou proti neziskovým aktivitám Georga Sorosa. Niekoľkokrát vystúpil v Európe na akciách strán označovaných liberálmi za „extrémnu pravicu“. Vystupoval už aj v Prahe.

    Bannon sa stretol s prezidentom Zemanom v jeho letnom sídle. Sprevádzať ho mal poslanec nemeckej Alternatívy pre Nemecko českého pôvodu Petr Bystroň. O schôdzke informoval hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček.

     

     

    Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

    Steve Bannon predstavil prezidentovi Zemanovi projekt svojho celoeurópskeho hnutia, na ktorom v posledných mesiacoch pracuje a o ktorom už hovoril na iných miestach. Prezident Zeman informáciu prijal so záujmom. O vyjadrenie explicitnej podpory však nešlo a ani to nemalo byť cieľom. PL to povedal poslanec Bundestagu Petr Bystroň.

    Ďalšou témou mal byť radikálny islam a tiež fungovanie európskych inštitúcií.

    - Reklama -