Zeman môže skončiť v druhom kole prezidentských volieb, prehovoril expert a predložil aj čísla

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Miloš Zeman vo štvrtok večer na Pražskom hrade oznámil, že bude znovu kandidovať za prezidenta Českej republiky. Pôjde už o jeho tretí pokus. V roku 2003 ešte pri voľbe parlamentom Zeman neuspel. O desať rokov neskôr ho však ľudia zvolili v prvej priamej voľbe za českého prezidenta. V roku 2018 sa pokúsi svoj mandát obhájiť a podľa sociológa Daniela Prokopa má obrovskú šancu postúpiť z prvého kola do druhého. O tomto postupe azda nikto nepochybuje. V druhom kole však už môže Zeman naraziť.

    Prieskumy ukazujú, že prezident Českej republiky sa dlhodobo teší podpore asi 54 percent opýtaných. Jeho popularitu však posilňuje kúzlo prezidentského úradu. Post najvyššej hlavy štátu je pre českých občanov veľmi dôležitý už od čias T. G. Masaryka a podľa Prokopa je Zeman vďaka prezidentskému úradu približne o 5 percent populárnejší. Bez tohto úradu by mu vyjadrovalo podporu asi 49 percent ľudí. Nemožno preto vylúčiť, že bude v roku 2018 v druhom kole porazený.

    Denník si položil otázku, ako by mal vyzerať protikandidát, ktorý môže Zemana poraziť. „Predovšetkým by mal poskytovať garanciu, že bude oveľa viac ako Zeman dbať o vážnosť a dôstojnosť úradu. Za to súčasnú hlavu štátu pochválilo len 37 percent opýtaných, zatiaľ čo 57 percent prejavilo nespokojnosť,“ odvolávajú sa noviny na prieskum CVVM z januára 2017.

    „Pritom, ako je známe, Česi si na dojem zo svojho prezidenta veľmi potrpia už od čias tatíčka Masaryka, možno už od čias cisára Františka Jozefa. […] Naopak minimálne tak isto ako Zeman by mal jeho pokoriteľ podľa prieskumu CVVM vedieť komunikovať s občanmi a byť aktívny v úrade. To totiž u doterajšieho prezidenta pozitívne hodnotí 65 percent Čechov a opačný názor zastáva len necelá tretina,“ dodáva denník.

    - Reklama -