Zeman má rakovinu, tvrdil politik z Brna. Polícia ho vyšetruje pre ohováranie

    0
    Miloš Zeman a jeho manželka Ivana (Autor: TASR)

     “O chvíľu sa skončí uzávierka nominácií na Hrad, takže možno vyjsť von s pravdou o zdraví Miloša Zemana. Má rakovinu, metastázy na viacerých miestach, svoju diagnózu pozná už cca tri týždne, liečbu odmietol, prognóza tri až sedem mesiacov. Zdroj z pochopiteľných dôvodov nezverejňujem. Koniec hlásenia,” napísal politik z hnutia Žiť Brno (ŽTB) na facebook.

    Informácia vyvolala búrlivú diskusiu verejnosti a zároveň prudkú reakciu Hradu, tlmočí TV Nova správu Lidových novín. Hovorca prezidentskej kancelárie Jiří Ovčáček okamžite poprel, že by Zeman trpel vážnou chorobou. “Sú to odporné klamstvá a ten, kto ich šíri, je ľudský odpad. Na S. Bartíka bude podaná žaloba a trestné oznámenie,” reagoval Ovčáček na twitteri.

    Prezidentovi právnici naozaj podali trestné oznámenie, ktoré potom zodpovedný prokurátor odovzdal do rúk polície. Začiatok trestného konania v tejto veci potvrdil Lidovým novinám námestník mestskej prokuratúry v Brne Ivo Hahn.

    Polícia teraz Bartíka vyšetruje ako podozrivého z ohovárania. Ním sa rozumie akýkoľvek verejný výrok, ktorý by mohol poškodiť vážnosť osoby v spoločnosti, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo ho inak poškodiť. Kriminalisti teraz zbierajú dôkazy – ak budú dostatočné, brnianskeho politika obvinia.

    Právnici zároveň podali žalobu na ochranu osobnosti, Zeman požaduje kompenzáciu piatich miliónov korún, spresňujú Lidové noviny. V tomto prípade musí Bartík dokázať, že informácie o prezidentovom stave boli pravdivé. To bude však zrejme zložité vzhľadom na to, že Hrad dlhodobo odmieta Zemanovu zdravotnú dokumentáciu zverejniť, poznamenáva TV Nova.

    - Reklama -