Zeman a Drahoš sa zhodujú iba v jednom. Obaja si vedia predstaviť výnimku zo zákazu fajčenia pre malé krčmy na vidieku

    0
    Jiří Drahoš (Autor: TASR)

    “Som rád, že českí politici – až na jednu výnimku, ktorá sa volá Jiří Drahoš – súhlasia s tým, že by sme migrantov prijímať nemali,” vyhlásil Zeman a pripomenul pritom prejav z minulého roka, v ktorom podľa súčasného prezidenta Drahoš povedal, že prijať 2600 migrantov nie je pre Česko problém.

    Bývalý šéf Akadémie vied ČR na to reagoval: “Vaše interpretácie niektorých viet sú úplne úžasné… kvóty odmietam od úplného začiatku.” Doplnil tiež, že úradujúci prezident mu uvedený názor len podsúva. Ďalej sa Zemana opýtal, čo v pozícii prezidenta urobil proti tomu, aby bola ČR nútená kvóty prijať, a dodal, že “migrácia sa nerieši v Číne ani v Rusku”.

    Zeman oponoval, že sa rozhovorov o kvótach zúčastnil, a ozrejmil, že do Pekingu a Moskvy odcestoval kvôli rokovaniam o obchodoch, a nie o utečeneckých kvótach.

    Ako informoval spravodajský server iDNES.cz, kandidáti rozoberali aj problematiku fajčenia v reštauráciách.

    Zeman sa svojho súpera v tejto súvislosti opýtal aj na jeho názor na zákaz fajčenia v reštauráciách. Drahoš mu odvetil, že by si dokázal predstaviť výnimku zo zákazu pre malé krčmy na vidieku. “Výnimočne sa zhodujeme,” reagoval na to Zeman.

    Debata na Prime bola jedným z dvoch duelov pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb v ČR. Ďalšia debata sa uskutoční tento štvrtok v Českej televízii.

    - Reklama -