Zeman: V Česku sa v malom množstve vyrábal a testoval jed novičok

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Podľa Zemana, ktorý požiadal o preverenie informácie, že sa v Česku nejakým spôsobom mohlo manipulovať s novičkom, sa vlani v novembri vo výskumnom vojenskom ústave ministerstva obrany v Brne testovalo malé množstvo nervovoparalytického jedu, ktorý sa označuje A-230.

    “Množstvo vyrobeného jedu bolo údajne malé a po testovaní bol tento jed zničený,” vyhlásil Zeman podľa spravodajského servera Novinky.cz.

    Vo vysielaní televízie Barrandov Zeman dodal, že to vyplýva zo správy Bezpečnostnej informačnej služby (BIS), ktorá výskyt novička prešetrovala tiež.

    Vojenský ústav však podľa Zemana tvrdí, že nešlo o novičok, ale o iný produkt.

    Vojenské obranné spravodajstvo však – na rozdiel od BIS a vojenského ústavu – uviedlo, že šlo o novičok. Zeman sa podľa vlastných slov rozhodol názorovo prikloniť k tomuto záveru. Dodal, že “vieme kde, vieme kedy, je pokrytectvo predstierať, že sa nič také nestalo”.

    Zemanovi samotnému – podľa jeho slov – neprekáža, že sa “u nás jed testuje”, pretože v ČR sú “skvelé chemické laboratóriá”. Nevadí mu ani to, že i Úrad pre jadrovú bezpečnosť tvrdí, že v ČR sa žiadny novičok nevyrábal.

    Prezident zároveň uviedol, že “existuje rodina novičkov”, pričom Skripaľ bol podľa jeho slov otrávený typom A-234.

    Zeman k správe BIS podľa portálu Novinky.cz poznamenal, že nie je evidovaná ako “prísne tajná, ani tajná, dokonca ani ako dôverná, takže z nej je možné obmedzene citovať”.

    Tvrdenia ruského ministerstva zahraničných vecí, že novičok, ktorým bol údajne otrávený dvojitý agent Skripaľ a jeho dcéra Julija, mohol pochádzať z Česka, už dávnejšie odmietli predseda českej vlády Andrej Babiš, ako aj ministri zahraničných vecí a obrany Martin Stropnický a Karla Šlechtová (oba ANO).

    - Reklama -