Zeman: S anticivilizáciou, ako je IS, sa hovorí zbraňami. Hitlerov Mein Kampf sme tiež nebrali vážne

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)
    Prezident Zeman na úvod upozornil, že stále hovoríme o „civilizácii“, ale doteraz sme sa nedokázali zhodnúť, čo to vlastne je. Je  pritom podľa neho nevyhnutné, aby sme sa dopracovali k nejakému výsledku dialógu. Prezident to objasnil bonmotom: „Povedal som, že môžeme viesť dialóg s ľuďmi, ktorí majú radi rôzne jedlá. Môžeme tiež diskutovať s vegetariánmi. Ale nemôžeme viesť diskusiu s kanibalmi. Pretože pre kanibalov sme my sami ich jedlom,“ vysvetlil.
     
    Preto navrhuje zaviesť pojem „anticivilizácia“. Takéto prípady už podľa neho nastali niekoľkokrát v histórii, ako posledný príklad uviedol prezident nacistov, ktorí chceli likvidovať najprv Židov, potom Slovanov a potom postupne ďalších.
     
    Pripomenul dve knihy, ktoré na začiatku deväťdesiatych rokov riešili otázky vzťahov civilizácií. Jednu napísal americký profesor Francis Fukuyama, volala sa Koniec dejín a prorokovala víťazstvo západnej liberálnej civilizácie. Druhá niesla názov Konflikt civilizácií a jej autor Samuel Huntington bol kvôli nej považovaný za cynika. Lenže sa ukázalo, že mal pravdu. A ukázalo sa to vo chvíli, keď sa objavila nová anticivilizácia. „V porovnaní s nacizmom táto civilizácia nevychádza z národa, ale z náboženstva. Je to anticivilizácia takzvaného Islamského štátu,“ spresnil prezident.
     
    Celý príhovor českého prezidenta Miloša Zemana nájdete TU
     
    Keď človek počuje úvahy predstaviteľov IS, že pokojne vyvraždia sto miliónov ľudí, znie to podľa prezidenta šialene, ale o Hitlerovom diele Mein Kampf si vraj tiež všetci mysleli, že je to šialenstvo, kým sa do značnej miery neuskutočnilo.
     
    A s takými ľuďmi má podľa prezidenta diskusia asi rovnaký výsledok ako s kanibalom z úvodu jeho prejavu. „Nie je možné viesť diskusiu s islamskou republikou, nie je možné diskutovať s tými, ktorí chcú ako sociálna rakovina zničiť existujúce civilizácie. Ak budeme v našich diskusiách zatvárať oči a hovoriť, že všetci sú mierumilovní a chcú spolupracovať, tak to bude až príliš nebezpečné. Pretože anticivilizácie sa ničia zbraňami,  nie dialógom,“ zakončil svoje vystúpenie prezident Zeman.
     
    - Reklama -