Zeman: Od Babiša budem chcieť nabudúce 101 hlasov

    0
    Český prezident Miloš Zeman reční počas parlamentnej schôdze v Prahe (Autor: TASR)

    Andrej Babiš požiadal poslancov, aby podporili jeho menšinovú vládu. Môže uspieť, ale všeobecne sa predpokladá, že za menšinový kabinet zdvihne ruku len 78 poslancov za hnutie ANO a nikto iný. Komunisti síce dlho vysielali signály, že zvážia toleranciu vlády, ale nakoniec sa aj oni rozhodli túto vládu netrpieť. Ostatné strany odmietajú Babiša podporiť už niekoľko týždňov.

    Prezident Miloš Zeman, ktorý dnes v Poslaneckej snemovni vystúpil a vyjadril sa v prospech kabinetu Andreja Babiša, takisto nepredpokladá, že vláda získa dôveru na prvý pokus. Už tesne po voľbách však Babišovi sľúbil, že mu umožní zostaviť vládu aj po druhýkrát. Pred Vianocami k tomu dodal, že na druhý pokus bude mať Babiš podstatne viac času ako na ten prvý.

     

     

    Zdroj: Twitter/Jiří Ovčáček

    Podľa informácií Českej televízie však bude Zeman od Babiša po druhýkrát požadovať podpisy najmenej 101 poslancov, ktorí buď podporia menšinový kabinet, alebo s ANO utvoria koalíciu. Kým Babiš nebude mať zaistenú túto podporu, prezident mu neudelí druhé poverenie na zostavenie vlády, čím dá Babišovi čas na rokovania. Teoreticky bude tento čas neobmedzený. Počas rokovaní bude vládnuť Babišov menšinový kabinet v demisii.

    Až keď premiér prinesie Milošovi Zemanovi 101 hlasov poslancov, ktorí budú tolerovať jeho vládu alebo ju priamo podporia, česká hlava štátu predsedovi vlády odštartuje tridsaťdňovú lehotu, počas ktorej bude musieť Babiš požiadať o dôveru.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -