Zelenskyj varoval Západ: Vy prichádzate o peniaze? Skutočne? To ma mrzí, ale my prichádzame o ľudí

    0
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

     Zelenskyj v piatok na 16. zasadnutí strategického fóra YES (Yalta European Strategy) v Kyjeve upozornil na to, že niektorí západní partneri Ukrajiny zvažujú zrušenie sankcií voči Rusku.

    “Občas uvažujú nad zrušením sankcií. Vy prichádzate (na sankciách) o peniaze? Skutočne? To ma mrzí, ale my prichádzame o ľudí,” uviedol Zelenskyj s odkazom na ruskú anexiu Krymu a konflikt na východnej Ukrajine.

    “Vo svojej podstate sú sankcie daňou, ktorá je nevyhnutná na udržanie svetového poriadku. Daň za mier, dalo by sa povedať. A ako viete, v civilizovanom svete je normálne platiť dane,” uviedol ukrajinský prezident.

    “Sankcie by mali zostať v platnosti, až kým nebude na východe Ukrajiny obnovený mier,” dodal. Ako uviedla agentúra Reuters, Zelenskyj by sa mal v septembri stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

    Tento mesiac by sa mali zároveň konať aj mierové rokovania predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka s cieľom ukončiť konflikt na Ukrajine.

    Rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte v Donbase dostali názov normandský formát, pretože ich prvá schôdzka sa konala v júni 2014 pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii.

    - Reklama -