Zelenskyj rokoval v Nemecku o Donbase

    0
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

    Ako uviedla Zelenského tlačová služba, lídri sa zhodli, že rokovania v tzv. normandskom formáte sú “kľúčovým nástrojom vedúcim k ukončeniu agresie voči Ukrajine” a že takéto stretnutie by sa malo konať v blízkej budúcnosti.

    Zelenskyj deklaroval, že Ukrajina splnila svoj diel povinností, ktorými je podmienené obnovenie rokovaní vo formáte normandskej štvorky.

    Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov však v utorok podľa agentúry TASS vyhlásil, že príprava summitu normandskej štvorky sa “komplikuje pre požiadavky jednej zo strán”, ktorá podľa jeho slov neustále mení svoje pozície.

    Niekoľko požiadaviek vzniesol však nedávno aj ruský prezident Vladimir Putin, keď telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rusko, ako vyhlásil Putin, trvá na implementácii tzv. Steinmeierovho plánu do ukrajinského zákonodarstva, ako aj na stiahnutí jednotiek zo styčnej línie v oblasti obcí Petrovske a Zolote.

    Rusko okrem toho deklarovalo, že žiadosť Ukrajiny na zrušenie samozvaných “ľudových republík” vyhlásených proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti, o ktorých sa v minských dohodách nepíše, je pre účastníkov rokovaní v normandskom formáte “neočakávaná”.

    Ako informovala agentúra Ukrinform, k spomínanému odsunu malo dôjsť 7. októbra. Napriek odkladom sa ho doteraz nepodarilo uskutočniť, aj keď obe strany deklarovali pripravenosť pristúpiť k tomuto kroku. V danej oblasti sa však stále neskončilo porušovanie dohody o prímerí, čím Ukrajina podmieňuje stiahnutie svojich jednotiek.

     

    - Reklama -