Zelenskyj otvoril v Luhanskej oblasti obnovený most

    0
    Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

    Zelenskyj oznámil, že doprava na moste bude plne obnovená o niekoľko dní. Most sa nachádza nad riekou Severský Donec v meste Stanycja Luhanska, kde je umiestnený kontrolný bod Kremľom podporovaných proruských separatistov.

    Most bol zničený počas bojov medzi povstalcami a ukrajinskými silami v roku 2015. Miestni obyvatelia odvtedy nemohli navštevovať svojich blízkych a priateľov ani dostávať dodávky potravín a liekov z druhej strany.

    Renovácia mosta sa začala začiatkom septembra po tom, ako ženisti odmínovali jeho okolie. Kyjev a separatisti pred týždňom oznámili, že dokončili odsun vojakov a zbraní z tretieho predného bojového pásma na východe Ukrajiny.

    Tento krok je ďalším zo série opatrení zameraných na budovanie vzájomnej dôvery pred nastávajúcim samitom v normandskom formáte, ktorý sa bude konať 9. decembra v Paríži za účasti lídrov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska.

    Rokovať sa bude o ukončení konfliktu v Luhanskej oblasti a Doneckej oblasti, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal už viac než 13.000 mŕtvych.

    Zelenskyj vyhlásil, že na stretnutí bude presadzovať štyri kľúčové záležitosti – usporiadanie regionálnych volieb na územiach, ktoré Kyjev v súčasnosti nemá pod kontrolou; návrat všetkých ukrajinských zajatcov; opätovné získanie kontroly nad hranicami s Ruskom a nastolenie permanentného prímeria.

    Kyjev nemá kontrolu nad 409 kilometrami svojich východných hraníc s Ruskom.

    Ukrajinská vláda obviňuje Moskvu z podpory proruských separatistov v Donbase. Rusko vykresľuje túto vojnu ako konflikt medzi Ukrajincami a napriek hromadiacim sa dôkazom odmieta svoju priamu účasť na ňom.

    - Reklama -