Zelenskyj navrhuje udeľovať občianstvo zahraničným Ukrajincom

    0
    Volodymyr Zelenskyj (Autor: TASR)

    Agentúra RIA Novosti pripomenula, že v súčasnosti platné ukrajinské zákony zakazujú dvojaké občianstvo.

    Ako vo štvrtok informoval spravodajský web Novaja gazeta, Zelenskyj navrhuje, aby sa ukrajinské občianstvo v zmienených prípadoch udeľovalo v zjednodušenom režime.

    Podľa Zelenského bude zjednodušený postup na získanie ukrajinského občianstva k dispozícii aj občanom, ktorí vo svojich krajinách trpia “porušovaním svojich práv a slobôd”.

    V článku Novej gazety sa uvádza, že Zelenskyj takto reagoval na predĺženie väzby 24 ukrajinských námorníkov zadržiavaných v Rusku od novembra 2018, keď sa v Kerčskom prielive odohral incident ukrajinských vojenských lodí s ruskou pohraničnou hliadkou.

    Druhým dôvodom pre vydanie takéhoto nariadenia bol krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v stredu rozšíril udeľovanie ruského občianstva v zjednodušenom konaní na všetkých obyvateľov Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti na Ukrajine.

    Putin podpísal koncom apríla dekrét o zjednodušených postupoch udeľovania ruského občianstva obyvateľom “niektorých okresov” Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti.

    Nový dekrét, zverejnený v stredu, však ruší formuláciu “niektorých okresov” v predchádzajúcom dekréte, vysvetlila agentúra UNIAN.

    Zelenského kancelária vydala v súvislosti s Putinovým výnosom vyhlásenie, v ktorom vyjadrila presvedčenie, že “tento (Putinov) krok vytvára ďalšie prekážky na ceste k deeskalácii konfliktu a reintegrácii Donbasu. Ide pritom o záväzok, ku ktorému sa Rusko stále hlási.”

    Už pôvodný Putinov výnos ohľadom ruského občianstva označovala Ukrajina “za ďalšie nedodržiavanie noriem medzinárodného práva”.

     

    - Reklama -