Zelenskyj Porošenkovi: Zabávač sa môže stať prezidentom, ale prezident, ktorý sa stal šoumenom — to už je smutné

    0
    Úradujúci ukrajinský prezident a prezidentský kandidát Petro Porošenko reční v kyjevskom Národnom športovom komplexe Olimpijskyj pred blížiacim sa druhým kolom prezidentských volieb v nedeľu 14. apríla 2019. (Autor: TASR)

    Zelenskyj tiež Porošenovi pripomenul, že kvôli predvolebnej kampani “zabudol” aj na ukrajinských námorníkov zadržiavaných v Rusku od incidentu v Kerčskom prielive, informovala agentúra UNIAN.

    Zelenskyj Porošenka ďalej vyzval, aby sa venoval povinnostiam prezidenta krajiny. “Prosím, konajte, je to na vás,” apeloval.

    “Zabávač sa môže stať prezidentom, ale prezident, ktorý sa stal šoumenom — to už je smutné,” konštatoval Zelenskyj a pripomenul, že debata kandidátov druhého kola prezidentských volieb bude 19. apríla, ale “povinnosti sú každý deň”.

    Zelenskyj tým narážal na situáciu z nedele, keď ho Porošenko pozval na kyjevský štadión Olimpijskyj, aby tam mali pred divákmi predvolebnú debatu. 

    Zelenskyj však na štadión v deň, ktorý navrhol Porošenko, neprišiel. Naopak – on tam úradujúceho prezidenta pozval na 19. apríla.

    Porošenko mu ale odkázal, že 19. apríla sa má podľa zákona konať debata v priamom prenose a v televíznom štúdiu. 

    Zelenskyj tento formát odmieta ako pozostatok sovietskych čias a chce diskutovať pred divákmi na štadióne. Ako ústupok navrhol, aby s ním Porošenko diskutoval sediac v štúdiu, zatiaľ čo on bude na štadióne.

    Zelenského štáb v pondelok vo svojom komuniké k Porošenkovmu nedeľnému mítingu pred komplexom Olimpijskyj napísal, že prezidentov tím spočiatku dokonca súhlasil so spoločnou debatou na štadióne v termíne 19. apríla.

    Neskôr však Porošenkovi ľudia začali klásť podmienky, čo bolo pre Zelenského neprijateľné. 

    Zelenského tím naďalej odmieta výklad zákona o voľbách, podľa ktorého sa debata kandidátov musí konať v priamom prenose v televíznom štúdiu.

    S touto interpretáciou zákona operuje nielen Porošenko, ale prikláňa sa k nej aj Ústredná volebná komisia.

    - Reklama -