Zelenského strana Sluha národa bude mať v parlamente výraznú väčšinu

    0
    Víťazné gesto ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sídle svojej strany po zverejnení predbežných volebných výsledkov predčasných parlamentných volieb v Kyjeve 21. júla 2019. (Autor: TASR, PL.sk)

    Proruská Opozičná platforma – Za život sa umiestnila na druhom mieste so ziskom 13,05 percenta hlasov a s 8,18 percenta hlasov ju nasleduje strana Vlasť bývalej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej. Tesne za ňou sa s 8,10 percenta umiestnila strana bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka – Európska solidarita. Päťpercentný prah zvoliteľnosti sa s 5,82 percenta hlasov podarilo prekročiť aj liberálnej strane Hlas rockovej hviezdy Sviatoslava Vakarčuka.

    Vo voľbách do jednomandátových volebných okruhov dominovala taktiež Zelenského strana so ziskom 130 mandátov. V 46 obvodoch si dôveru voličov získali nezávislí kandidáti, pričom kandidáti ostatných strán sa podelili o zvyšných 23 kresiel.

    Celkovo zasadne v Najvyššej rade po sčítaní mandátov nadobudnutých proporčným aj väčšinovým volebným systémom 254 zástupcov strany Sluha národa, 43 poslancov Opozičnej platformy – Za život, 26 zástupcov strany Vlasť, 25 predstaviteľov Európskej solidarity, 20 mandátov získala strana Hlas a šesť menšia proruská strana Opozičný blok – Strana mieru a rozvoja.

    Po jednom zástupcovi budú mať v parlamente štyri menšie strany a zasadne v ňom aj 46 nezávislých kandidátov zvolených v jednomandátových obvodoch.

    Voľby do ukrajinského parlamentu sa konali v nedeľu 21. júla zmiešaným systémom, keď bolo 225 kandidátov zvolených proporčným volebným systémom, pričom zvyšných 199 kandidátov vyberali voliči väčšinovým volebným systémom v jednomandátových obvodoch.

    Vzhľadom na to, že voliči žijúci na Ruskom anektovanom Kryme a územiach pod kontrolou povstalcov v Donbase na východe Ukrajiny sa na voľbách nemohli zúčastniť, 26 kresiel ostane v Najvyššej rade neobsadených.

     

    - Reklama -