Že vraj rasistický útok. Nakoniec sa ukázalo, že si to moslimka vymyslela

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)

    Ako pripomína rakúsky denník Kronen Zeitung, v pondelok v dopoludňajších hodinách ohlásila polícii mladá moslimka, že ju na zastávke Krottenbachstraße vo štvrti Vienna-Döbling napadla neznáma žena. Tá dievčine nadávala do teroristiek a následne ju strčila na koľaje. Podľa jej výpovede ju pred istou smrťou pod idúcim vlakom zachránila len včasná pomoc očitého svedka udalosti.

    „Štrnásťročnú moslimku odviezli do nemocnice a jej rodičia podali trestné oznámenie, pretože mala na tele ťažké pomliaždeniny,“ cituje rakúsky denník policajtku Irinu Steirerovú a dodáva, že celá udalosť vzbudila na sociálnych sieťach značné pohoršenie. Facebookové skupiny mapujúce rasistické útoky v Rakúsku podrobne informovali o celom prípade a v diskusiách pod týmito príspevkami označovali „bojovníci proti rasizmu“ incident za jasný dôkaz narastajúcej xenofóbie v krajine.

    Podľa aktuálnych zistení Kronen Zeitung má však celá záležitosť prekvapivý záver. Záznamy bezpečnostných kamier na vlakovej zastávke výpoveď moslimky nepotvrdzujú. „V inkriminovanom čase záznamy neukazujú, že by došlo k opisovanému incidentu. Na záberoch je údajná páchateľka aj jej údajná obeť, ale žiadne roztržky. Obidve normálne nastupujú do vlaku,“ opísala situáciu pre rakúsky denník policajtka Steirerová.

    „Zatiaľ nie je jasné, prečo si mladá žena napadnutie vymyslela, a vyšetrovanie ďalej pokračuje. Štrnásťročnú moslimku musí polícia znova vypočuť,“ uvádza Steirerová. Rovnako ako vzbudilo rozruch zverejnenie prípadu aj po nečakanom zvrate prebieha na sociálnych sieťach búrlivá diskusia. Diskutéri sa zhodujú na tom, že s takýmto obvinením by sa nemalo žartovať. Vyčítajú ľudskoprávnym aktivistom, že všetko medializovali bez toho, aby si svoje tvrdenia overili.

    K podobnej udalosti však došlo približne pred rokom aj v Českej republike. Moslimský priateľ proutečeneckej aktivistky Evy Zahradníčkovej Issak T. ohlásil polícii, že ho v parku v blízkosti Ulice Kodaňská pobodal neznámy útočník. Spoločne sa Zahradníčkovou a ďalšími aktivistami urobili z prípadu „rasistickú aféru“. Po trojmesačnom vyšetrovaní však v máji minulého roku polícia konštatovala, že napadnutý muž si všetko vymyslel. Údajná obeť si protirečila a z klamstva ju usvedčili aj kamerové záznamy.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -