Že Západ slabne? Omyl. Takto to vidí politický geograf Romancov

    0
    Politológ Michael Romancov (Autor: Hans Štembera)

    Romancov sa vo svojej analýze zameral tiež na brexit. Ako uviedol, jednou z jeho príčin je podľa amerického historika Timothyho Snydera nostalgia obyvateľov ostrovného kráľovstva po britskom impériu. V tej súvislosti Romancov poznamenal, že v krajine žije veľa autorít, ktoré tvrdia, že Británia má stále nezanedbateľný globálny potenciál, a snažia sa presvedčiť politické elity aj verejnosť o nevyhnutnosti jej aktívneho pôsobenia vo svete.

    Jedným z nich je podľa neho James Rogers, ktorý je riaditeľom Global Britain Programme v rámci think tanku Henry Jakcson Society.

    „Henry Jackson Society, ktorá je často označovaná za neokonzervatívny think tank, uvádza, že jej cieľom je propagovať silnú zahraničnú politiku opierajúcu sa o obhajobu tradičných západných hodnôt, ktorými sú v prvom rade vláda práva, liberálna demokracia, občianske práva, trhová ekonomika či ohľad na životné prostredie. Od týchto hodnôt sa odvíjajú pravidlá súčasného medzinárodného poriadku vzniknutého po druhej svetovej vojne, pričom sme zároveň svedkami silnejúcich snáh prestať ich rešpektovať,“ podotkol Romancov.

    Pôvodný text nájdete na webe denikn.cz.

     

    - Reklama -