Zdrž sa antisemitských poznámok! USA žiadajú OSN, aby skritizovala Abbása za výroky o holokauste

    0
    Mahmúd Abbás (Autor: TASR)

    Navrhované vyhlásenie má podľa nej obsahovať výzvu Abbásovi, aby “sa zdržal antisemitských poznámok”. Spojené štáty nechali tento návrh kolovať na pôde Bezpečnostnej rady a stanovili lehotu do neskorého popoludnia (newyorského času) na vznesenie námietok zo strany zvyšných 14 členov. V prípade, že sa námietky neobjavia, vyhlásenie bude zverejnené.

    Navrhovaný text vyjadruje “rozhodné a jednoznačné odmietanie antisemitizmu a popierania holokaustu”. Zároveň pripomína, že “antisemitizmus historicky prispel k hrozbám pre medzinárodný mier a bezpečnosť, masovým zverstvám a rozšírenému porušovaniu ľudských práv”.

    Palestínsky prezident v piatok uviedol, že svojimi výrokmi o holokauste, ktoré odzneli tento týždeň a spôsobili pobúrenie, “nemal v úmysle” nikoho uraziť.

    “Ak som niekoho urazil svojim vyhlásením (na zasadnutí Palestínskej národnej rady), najmä ľudí židovskej viery, ospravedlňujem sa im,” povedal Abbás. Zopakoval, že “dlhodobo odsudzuje” holokaust a vyjadril súcit so všetkými jeho obeťami.

    Abbás v pondelkovom prejave na pôde parlamentu Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) v Rámalláhu povedal, že “sociálna funkcia” Židov vrátane požičiavania peňazí bola príčinou nepriateľstva voči nim v Európe, pričom podľa vlastných slov citoval knihy židovských autorov. Ďalej uviedol, že Adolf Hitler podporoval nasťahovanie sa Židov na územie historickej Palestíny prostredníctvom dohody medzi nemeckým ministerstvom hospodárstva a Anglo-Palestínskou bankou.

    - Reklama -