Združenie miest a obcí sa obracia na poslancov: Toto neschváľte!

    0
    Jozef Turčány (Autor: TASR)

    Alternatívnou požiadavkou ZMOS-u je vypustenie bodov zo zákona, ktoré ukladajú samosprávam povinnosť dofinancovať poskytovanie sociálnych služieb neverejnými poskytovateľmi.

    Pôvodný zámer novely zahŕňal vytvorenie informačného systému sociálnych služieb, avšak na rokovaní vlády bola táto požiadavka doplnená o úpravu podmienok finančnej podpory neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

    Tá má prichádzať z rozpočtov obcí a vyšších územných celkov (VÚC) pri povinnom poskytovaní finančného príspevku na prevádzku poskytovanej sociálnej služby, ako uvádza stanovisko združenia.

    „Navrhované zmeny upravujú spôsob určenia výšky finančného príspevku na prevádzku tak, aby sa do výšky finančného príspevku na príslušný rozpočtový rok nezapočítavali (neznižovali) pre neverejných poskytovateľov skutočne dosiahnuté príjmy z platenia úhrad za sociálnu službu poskytovanú neverejným poskytovateľom sociálnej služby v príslušnom rozpočtovom roku od klienta, ktoré sú vyššie ako priemerné skutočne dosiahnuté príjmy z platenia úhrad za sociálnu službu poskytovanú v pôsobnosti obce alebo vyššieho územného celku za predchádzajúci rozpočtový rok,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány.

    Podľa ZMOS-u to v praxi znamená, že časť už zaplatených príjmov od klientov zariadení bude duplicitne vymáhaná neštátnymi poskytovateľmi od miest, obcí a VÚC, s čím združenie dlhodobo nesúhlasí.

    - Reklama -