Zdrojom informácií, ktoré Trump prezradil Rusku, je údajne Izrael

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Vážime si silné vzťahy s Izraelom ohľadne zdieľania spravodajských informácií a dúfame, že táto väzba by mohla naďalej rásť,” citovala Spicera agentúra DPA.

    Ani izraelský veľvyslanec v USA Ron Dermer sa k záležitosti nebude vyjadrovať. Pre denník The New York Times, ktorý ako prvý informoval o tom, že zdrojom informácií je Izrael, Dermer uviedol, že židovský štát plne dôveruje USA ohľadne zdieľania spravodajských informácií a “teší sa na prehĺbenie tohto vzťahu” počas vlády súčasného šéfa Bieleho domu.

    Trump v utorok priznal, že vysokopostaveným ruským predstaviteľom prezradil “skutočnosti týkajúce sa terorizmu a bezpečnosti leteckej prevádzky”. Reagoval tak na pondelňajší článok amerického denníka Washington Post, že Trump minulý týždeň odhalil Rusom tajné špionážne informácie.

    Podľa Washington Postu to Trump urobil na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, a tým ohrozil zdroj špionážnych informácií o Islamskom štáte. Na schôdzke bol aj ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak. Trump im obom v Oválnej pracovni hovoril o teroristickej hrozbe Islamského štátu, vzťahujúcej sa na použitie laptopov na palubách lietadiel. Malo ísť pritom o také citlivé údaje, že detaily Washington nevydal ani svojim spojencom a prístup k nim bol prísne obmedzený aj v rámci americkej vlády.

    - Reklama -