Zdravotníctvo je v troskách. Vytiahne ho z čiernej hodinky nestraník na ministerskom kresle?

    0
    Protest zdravotných sestier pred bytom Pavla Pašku v Košiciach (Autor: SITA)

    Peter Javůrek sa v komentári pre denník Pravda pozrel na vyhrotenú situáciu v zdravotníctve, a tiež zapolemizoval nad postom ministra tohto špecifického rezortu. „Možno je politicky výhodné, keď sa do kresla ministra napokon posadí niekto, kto v minulosti politicky nemal takmer nič spoločné s účastníkmi dnešnej vlády,“ píše komentátor. Ten zároveň dodáva, že napriek tomu, že minister nebude straník, to neznamená, že keď sa situácia ešte viac vyhrotí, či sa niečo „pokašle“, dá vláda od neho ruky preč.

    „Nie je možné, aby ďalej pokračoval stav, v ktorom vám lekár odoberie krv, ale na jej laboratórne vyšetrenie vás pošle do súkromnej firmy, lebo všetko, čo môže prinášať zisk, bolo z verejného zdravotníctva vyrezané a sprivatizované. Nie je možné, aby pacienta týždeň po mŕtvici poslali z nemocnice do hája, lebo lôžková politika je v našom zdravotníctve postavená na hlavu. Nie je možné, aby kvalifikovaný personál utekal, a ten čo nie je na úteku, ohrozoval pacientov svojou frustrovanosťou,“ sťažuje sa na rezort Javůrek.

    Komentátor ďalej poznamenáva, že koalícia nebude zbierať pozitívne bodíky na ministerstvách, kde to „fachčí“ ako po masle, rozhodujúce budú tie rezorty, ktoré sú v stave rozkladu, podobne ako zdravotníctvo.

    - Reklama -