Zdesenie zo Západu: Maďarsko sa zbližuje s Ruskom. Elektráreň, vagóny, milé slová. Styky Putina s Orbánom. Takto to vraj môže skončiť

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Centrum pre euroatlantickú integráciu a demokraciu (CEID) so sídlom v maďarskej Budapešti je think tank, ktorý sa zameriava na výskum v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky v strednej Európe.

    Vo štvrtok 2. februára navštívi ruský prezident Vladimir Putin Budapešť, kde sa má stretnúť s ministerským predsedom Maďarska Viktorom Orbánom. Bude to ich tretie stretnutie za uplynulé tri roky. Maďarsko je tak jediným členským štátom EÚ, ktorý Vladimir Putin od anexie Krymu navštívi už tretíkrát.

    Podľa verejne dostupných informácií z obsahu rokovania medzi ministrami zahraničia oboch krajín sa predpokladá, že počas stretnutia medzi politickými lídrami Ruska a Maďarska sa bude hovoriť prevažne o obchodných vzťahoch.

    „Kľúčovým bodom agendy rokovania bude s najväčšou pravdepodobnosťou výstavba jadrovej elektrárne Paks, na ktorú bola najatá ruská spoločnosť Rosatom. Ďalším predmetom rozhovorov bude aj potenciálne predĺženie zmluvy o ruských dodávkach plynu Maďarsku po roku 2021,“ píše sa v správe.

    „Hovoriť by sa mohlo aj o rekonštrukcii budapeštianskych vagónov metra, ktorej by sa mohla ujať ruská spoločnosť Metrovagonmas. Ďalej dôjde k podpisu troch zmlúv medzi Maďarskom a Lipetskom, Karelskom a Samarou, čo je v súlade s maďarskou politikou posilňovania spolupráce s jednotlivými ruskými regiónmi.“

    Podľa ruských médií si Kremeľ od prípadnej spolupráce sľubuje viac budúcich ekonomických možností, čo Rusko v súčasnej situácii, kedy v dôsledku sankcií Západu nemá dostatok finančného kapitálu, zúfalo potrebuje.

    Podľa vyjadrenia ruského ministerstva priemyslu a obchodu sa pri nedávnom stretnutí medzi ruským ministrom a jeho maďarským náprotivkom diskutovalo o možnostiach spolupráce v oblasti dopravy, civilného letectva, farmaceutického priemyslu a vojenských technológií, čo je obzvlášť prekvapujúce vzhľadom na maďarské členstvo v NATO a politiku protiruských sankcií, ktoré okrem iného znemožňujú ruskému vojenskému priemyslu prístup k európskym technológiám.

    Vzájomný obchod medzi Ruskom a Maďarskom, rovnako ako aj v prípade ďalších členských štátov EÚ, od roku 2014 výrazne klesol. „Bilaterálny export sa v roku 2015 znížil o 40,5 % z úrovne v roku 2013. Najviac utrpel sektor ľahkého priemyslu a dopravy,“ uvádza sa v správe.

    Počas svojej nedávnej návštevy Moskvy poskytol maďarský minister Péter Szíjjártó rozhovor pre finančný denník Kommersant, v ktorom uviedol, že Maďarsko prišlo pre sankcie v uplynulých troch rokoch o 6,5 miliardy dolárov.

    „Okrem toho bol na konci januára v maďarskom meste Ostrihom odhalený pomník pripomínajúci ruských vojnových zajatcov, ktorí prišli o život v bitke neďaleko mesta počas prvej svetovej vojny, a sovietskych vojakov, ktorí v rovnakej oblasti padli počas druhej svetovej vojny. V Moskve sa navyše dosiahla dohoda, že maďarská vláda poskytne financie na renováciu ruských pravoslávnych kostolov v Maďarsku,“ píše sa v správe maďarského think tanku.

    V tejto súvislosti treba mať na pamäti, že Viktor Orbán je jedným z mála zahraničných politických lídrov, ktorý otvorene podporil Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. „Maďarskú vládu preto veľmi potešilo Trumpovo zvolenie a možnosť, že dôjde k zrušeniu politiky sankcií.“

    Nedávne Trumpovo vyhlásenie, v ktorom uviedol, že „hovoriť o zrušení sankcií je predčasné“, teda asi maďarskú vládu veľmi nepotešilo.

    Ďalší zaujímavý detail, ktorý si tvorcovia štúdie všimli, sa týka toho, ako sa maďarský minister v rozhovore pre ruský denník vyjadril o televíznom kanáli Russia Today, ktorý je na Západe považovaný za nástroj ruskej informačnej vojny.

    „Ruský televízny kanál RT sa mi pozdáva, a keby som mohol, sledoval by som ho,“ uviedol minister Szijjártó v rozhovore pre denník Kommersant.

    Aj napriek mnohým známkam toho, že sa vzájomné vzťahy medzi Budapešťou a Moskvou zlepšujú, vraj netreba zabúdať, že Rusko sa k Maďarsku nespráva vždy priateľsky.

    „Putin sa možno s Orbánom v uplynulých troch rokoch stretol viackrát ako s akýmkoľvek iným európskym lídrom, ale ruské tajné služby aj naďalej podporujú maďarské militantné pravicové skupiny a organizujú proti Maďarsku kybernetické útoky,“ tvrdia autori správy.

    V každom prípade by si zlepšenie vzťahov s Ruskom údajne priala viac ako polovica maďarského obyvateľstva, čo vyplýva z najnovších prieskumov verejnej mienky. Ale konkrétne v oblasti politickej spolupráce sú už maďarskí občania opatrnejší; užšie politické väzby by podporovalo len 35 % obyvateľstva.

    „Maďarská vláda sa bude musieť v relatívne rýchlo rozhodnúť, akým smerom sa bude uberať. Už v marci tohto roku dôjde k zasadnutiu zahraničných ministrov členských štátov Európskej únie, na ktorom bude môcť Budapešť vyjadriť svoju nevôľu voči protiruským sankciám vetom. Ak to Maďarsko neurobí, stratí v očiach Moskvy veľkú časť svojej kredibility; ak áno, znepriatelí si svojich západných spojencov,“ sumarizujú autori štúdie svoje závery.

    Celú správu si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -