Zbrane a munícia za stovky miliónov putujú z Európy na Blízky východ. Militanti sa k smrtiacim nástrojom dostávajú aj vďaka Slovensku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Východoeurópske krajiny za uplynulé 4 roky poslali do krajín susediacich so Sýriou zbrane a muníciu v hodnote miliardy libier. To je v prepočte takmer miliarda 200 miliónov eur. Za túto sumu sa do krajiny, zničenej občianskou vojnou a bojmi proti militantom z Islamského štátu, dostali známe útočné pušky kalašnikov (AK-47), ťažké guľomety, mínomety, raketomety a protitankové strely. 
     
    Podozrenie, že zbrane z východnej Európy putujú k militantom v Sýrii, potvrdzuje najnovšia správa Projektu na odhaľovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP) a reportérov z Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). 
     
    Dáta OSN o vývoze zbraní, ktoré investigatívci skúmali viac ako rok, podľa denníka The Guardian ukazujú, ako sa zbrane dostávajú z východnej Európy na Blízky východ. V obchodných trasách, po ktorých zbrane putujú, sú okrem krajín bývalej Juhoslávie zahrnuté aj Rumunsko, Bulharsko, Česko a Slovensko. Od roku 2014 putovalo podľa Guardianu práve od nás do Jordánska a Saudskej Arábie najmenej 17 nákladných letov. 
     
    Od januára 2015, keď slovenská firma získala povolenie na prevoz tisícov granátometov, ťažkých guľometov a takmer milióna nábojov, sa na Blízky východ zo Slovenska dostali zbrane za 32 miliónov eur. Ešte v roku 2014 sme pritom dodali zbrane do vojenskej základne v Saudskej Arábii, o ktorej investigatívci z BIRN vo svojej správe uviedli, že sa z nej zbrane dostávajú do rúk militantov v Sýrii. Saudskú Arábiu z podpory teroristov viackrát obvinilo aj medzinárodné spoločenstvo. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -