Zbohom, pani Angela? Po krachu rokovaní sa úplne vážne píše: Merkelová preč a AfD…

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    V Nemeckej spolkovej republike sa voľby konali už pred niekoľkými týždňami, ale aj napriek tomu tam zatiaľ nevznikla ani koalícia, ani nebolo ukončené prvé rokovanie dolnej komory nemeckého parlamentu (Spolkového snemu). Merkelovej sa nedarí zostaviť väčšinovú vládu a jej politická budúcnosť je tak ohrozená.

    Šéfredaktorka Deutsche Welle Ines Pohlová konštatuje, že po tom, ako FDP ukončila dlhé rokovania o koalícii Jamajka, má Nemecko pred sebou niekoľko možných ciest. Môže vzniknúť menšinová vláda Angely Merkelovej, ale môžu tiež prísť predčasné voľby. „Ale jedna vec je jasná, nech už sa to skončí akokoľvek, pre Merkelovú je to rana,“ napísala novinárka.

    Merkelová sa vydala doteraz nevyšliapanou cestou, keď rokovala o koalícii CDU/CSU, liberálov a Zelených. Koalícia Jamajka v Nemecku na najvyššej úrovni doteraz nevládla. Merkelová však nemala inú možnosť na zostavenie vlády, pretože sociálni demokrati odmietli pokračovať vo veľkej koalícii. Spolkový snem je navyše taký roztrieštený, že sa koalícia hľadá ťažko. Treťou najsilnejšou stranou je v dolnej komore parlamentu protiutečenecká a protiúniová Alternatíva pre Nemecko, s ktorou ostatné strany odmietajú spolupracovať. Niektorí komentátori však upozorňujú, že predčasné voľby by mohli znamenať výrazné posilnenie strany, ktorú nemecké médiá vidia len veľmi nerady.

    Jednou z tém, na ktorých sa rokovania o koalícii Jamajka zasekli, bola utečenecká kríza. Ines Pohlová k tomu dodáva, že rozhodnutie pomôcť ľuďom v zúfalej situácii bolo správne, ale tiež bolo jasné, že sa môže pomoc druhým ľuďom obrátiť na pocit ohrozenia.

    „Neúspešné koaličné rozhovory ukazujú, že Nemecko stojí na križovatke. Rast ekonomiky nezmierňuje strach ľudí z budúcnosti, v ktorej utečenci symbolizujú neistoty globalizovaného sveta. Nemecko nie je jedinou krajinou, ktorá sa v pondelok prebudí do politického šoku. Prebudí sa doň aj celá Európa. Čakajú nás dlhé týždne a možno aj mesiace neistoty,“ varuje Ines Pohlová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -