Zbohom Gripeny? Ministerstvo odporúča vláde nákup amerických stíhačiek F-16

    0
    Americká stíhačka F-16 (Autor: TASR)

    Ponuka vlády USA sa ministrovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov ako sú samotný nákup lietadiel, munície, nákladov na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistického zabezpečenia, dobudovania infraštruktúry, dodacích lehôt a ďalších nákladov na prevádzkovania a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040. Celkové finančné náklady po prepočte na zabezpečenie desaťročnej prevádzky oboch lietadiel sú podľa ministerstva približne rovnaké.

    O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

    Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16. Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.

    - Reklama -