Zavrú novinárov v Austrálii? Prokuratúra podala na najvyššom súde žalobu s menami 23 novinárov a 13 organizácií

    0
    Austrálsky kardinál George Pell, ktorý má na starosti finančné záležitosti Vatikánu, prichádza na súd v Melbourne 26. februára 2019. (Autor: TASR)

    Informovanie o detailoch z trestného konania voči Pellovi v akejkoľvek forme dostupnej v Austrálii zakázali vlani nariadením sudcu. Cieľom bolo, aby na základe predchádzajúceho konania nedošlo k ovplyvneniu plánovaného druhého procesu, ktorý bol napokon zrušený.

    Prokuratúra v austrálskom štáte Viktória podala na najvyššom súde žalobu, v ktorej uviedla mená 23 novinárov a 13 organizácií. Žiada, aby boli uznaní za vinných z porušenia nariadenia, pohŕdania súdom, pomoci a navádzania zahraničných médií a publikovania materiálov, ktoré “mali za následok škandalizovanie súdu”.

    Podľa súdu žaloba žiada pre novinárov pokutu alebo uväznenie. Po vyhlásení verdiktu vlani v decembri zverejnili rozsudok nad kardinálom Pellom niektoré zahraničné médiá. Niektoré austrálske médiá vo svojich článkoch naznačovali výsledok procesu a vyhlasovali, že sú predmetom cenzúry, pokiaľ ide o informovanie o najväčšej kauze v krajine.

    Žaloba žiadne zahraničné médium nespomína. Prvé pojednávanie sa začne 15. apríla. Pell, ktorý mal donedávna na starosti finančné záležitosti Vatikánu, bol súdom uznaný za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov a bol odsúdený na šesť rokov väzenia.

    Uvedené skutky Pell spáchal v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v katolíckej Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov.

    George Pell, bývalý arcibiskup Sydney a Melbourne, je najvyššie postaveným predstaviteľom Vatikánu odsúdeným za sexuálne delikty. Svojho času bol jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka.

    Od roku 2014 pôsobil ako jeho “minister financií” a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. Na čele vatikánskeho ekonomického sekretariátu pôsobil až do februára 2019.

    - Reklama -