Zavrite grécku schengenskú hranicu, inak zavrieme vlastnú. Kto sa vyhráža pred bruselským summitom EÚ?

    0
    Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó (vľavo) a hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács (vpravo). (Autor: SITA)

    Podľa neho sú policajné zložky v súvislosti s prípadným uzavretím hraníc pripravené zvládnuť aj situáciu podobnú dianiu na maďarsko-srbskom hraničnom priechode v Röszke.

    Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pred bruselským summitom Európskej únie vyhlásil, že Budapešť je pripravená zabezpečiť, aby v zmysle schengenskej dohody bolo možné prekročiť chorvátsko-maďarské hranice iba kontrolovaným spôsobom.

    Podľa agentúry MTI Orbán povedal, že konečný verdikt o prípadnom zatvorení zelenej hranice s Chorvátskom bude možné zverejniť v piatok ráno; zatiaľ treba počkať na rokovania krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Európskej rady. Premiér však zdôraznil, že lepším riešením by bolo uzatvorenie gréckych hraníc.
    Orbán vyzdvihol spoluprácu V4, ktorej krajiny podľa neho vynakladajú veľké úsilie pri ochrane hraníc na základe vzájomného stredoeurópskeho priateľstva.
    Ak Európska únia nezriadi spoločnú jednotku na zabezpečenie gréckej schengenskej hranice, potom je Maďarsko pripravené uzavrieť vlastnú schengenskú hranicu s Chorvátskom. V rozhovore pre agentúru Reuters to dnes vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

    Podľa jeho slov by tento krok bol sprevádzaný podobnými opatreniami ako uzavretie maďarsko-srbských hraníc. Maďarsko už o pláne informovalo Slovinsko, Rakúsko i Nemecko, dodal minister zahraničných vecí.

    Ešte predtým minister poverený riadením úradu vlády János Lázár v Budapešti vyhlásil, že kabinet môže rozhodnúť o uzavretí zelenej hranice s Chorvátskom v nasledujúcich dňoch. Súčasne dodal, že tomuto kroku už nebránia žiadne technické prekážky.


     

    - Reklama -